KIK Messenger is nu ook een browser

KIK Messenger is niet alleen meer een concurrent voor WhatsApp. De berichtenapp is nu ook een browser, en daar zit het verdienmodel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

KIK Messenger nu met browser iPhoneKIK Messenger een applicatie om gratis berichten mee te versturen? Ja. En nee. Het is nu ook een webbrowser. Een grote update naar versie 7.0 voor iPhone en Android introduceert de verrassende omwenteling van de concurrent van WhatsApp Messenger. In het schuifmenu van de berichtenapp vind je een adresbalk waarin je meteen kan beginnen met browsen en tref je recent bezochte websites. Je kan elke webpagina meteen delen naar je chatvrienden in KIK, en dat is nog maar het begin van de functie.


KIK Messenger websites zoekenKIK behoort als instant messaging-applicatie nog niet tot de grote namen als WhatsApp, WeChat en Line. Maar het gaat wel goed met de app. Net voor de kerst verwelkomde de dienst zijn 100 miljoenste gebruiker. Het zijn vooral jongeren die de app gebruiken en die moeten binnenboord worden gehouden met de ingebouwde browser. Het idee is simpel: je hebt één app waarin je chat met je vrienden, maar ondertussen het hele web kan bijlezen en interessante vondsten meteen kan delen met die vrienden.

De nieuwe webbrowser vervangt de KIK Cards in de applicatie; ingebouwde applicaties die je al eerder kon opstarten vanuit de app. Drie stuks zijn er nog wel behouden gebleven – een chat-met-onbekenden programma, een woordspel en een blokkenspelletje, maar ze worden gepresenteerd als ‘webpagina’s die voor KIK zijn geoptimaliseerd’.

Daar zet KIK Messenger hoog op in. Bij het bezoek aan een ‘normale’ website vanuit KIK, zie je een melding dat de site niet is geoptimaliseerd voor de chatapp. Maar dat kan je veranderen: KIK wijst je meteen naar de Developers-sectie waarin je in het kort de stappen krijgt uitgelegd hoe je je webpagina optimaliseert voor de app. Het gaat niet alleen om leesbaarheid op de mobiele telefoon.

Geld verdienen aan sitebouwers

Om voor de titel KIK-site in aanmerking te komen, moet je site bestaan uit één standaardpagina, offline geladen kunnen worden en moet die een plug-in naar KIK bevatten. In ruil daarvoor neemt de applicatie je website op in de zoekindex binnen de app en krijg je toegang tot verschillende mogelijkheden. Zo kunnen sites zelfs pushberichten versturen via de app. Ten slotte geeft de chatapp je inzicht in bezoekersstatistieken en hoe hoog je scoort op de ranglijst van KIK-sites. Uiteindelijk lijkt KIK geld te willen verdienen aan sites die prominent zichtbaar willen zijn in de app.

Downloaden: KIK Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 23:29
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.