Oprichter beveiligingsbedrijf: ‘Ik lees alleen nog e-mail op iPad’

Kevin Mandia, oprichter van beveiligingsbedrijf Mandiant, leest zijn e-mail alleen nog maar op de iPad uit angst voor hackers en aanvallen.

ipad-hackersDe oprichter van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant leest zijn e-mail alleen nog op een iPad. Daarmee probeert hij te voorkomen dat hackers zijn e-mail kunnen onderscheppen. “Mensen proberen ons constant te hacken”, aldus Kevin Mandia. Beveiligingsincidenen zijn volgens de topman onvermijdelijk, maar hij probeert het zoveel mogelijk te beperken. Mandia bespreekt dingen zoveel mogelijk face-to-face of over de telefoon. E-mail probeert hij te beperken en als hij het doet gaat het alleen via de iPad.


Die keuze is eigenlijk opmerkelijk, omdat juist vorige week bekend werd dat e-mailbijlagen op de iPad onversleuteld zijn. Toch denkt Mandia dat hij de impact van een aanval aanzienlijk kan verkleinen, door te kiezen voor een platform dat relatief zelden het doelwit is van aanvallers.

Mandiant werd vorig jaar nog voor bijna 1 miljard dollar overgenomen, dus er valt wat te halen bij Kevin Mandia. Vorig jaar was hij doelwit van een aanval, waarbij hij facturen kreeg van een limousinebedrijf dat hij regelmatig inhuurt. Pas toen hij een factuur ontving op een moment dat hij de limousinedienst niet had gebruikt, kreeg Mandia argwaan en ontdekte dat in de PDF-bijlage malware was verstopt. Hackers bleken de persoonlijke informatie van CorporateCarOnline te hebben onderschept, waardoor ook de gegevens van basketballer LeBron James, ondernemer Donald Trump en diverse andere prominente figuren op straat lagen. Er bleken namen, adressen en creditcardnummers te zijn gelekt, maar ook instructies voor de chauffeurs en rittenstaten. Mandia besloot de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Hij raadt andere bedrijven aan om zo min mogelijk data te bewaren: als je data niet meer nodig hebt, moet je het verwijderen, ook al denkt de marketingafdeling daar heel anders over. Ook moeten bedrijven hun aanwezigheid op internet zoveel mogelijk beperken, adviseert Mandia.

Mandiant is het bedrijf dat de hackersbende APT1 op het spoor kwam. Deze organisatie zou in zeven jaar tijd malware hebben geïnjecteerd bij 141 organisaties wereldwijd. Er zouden vele terabytes aan bedrijfsinformatie zijn gestolen. APT1 ging een tijdje van de radar, maar is volgens Mandia weer helemaal terug. Ze hebben een nieuwe infrastructuur gebouwd waarmee ze universiteiten en kleine bedrijven in de VS infiltreren.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.