Onderzoeker verandert hotspotfunctie iPhone in SOS-signaal

Een onderzoeker heeft met twee apps de hotspotfunctie van smartphones zoals de iPhone veranderd in een SOS-signaal voor noodistuaties.

sos-paalAls je een nieuwe router koopt, verander je waarschijnlijk meteen de naam van het Wi-Fi-netwerk. Die naam wordt met het signaal meegestuurd en is ook zichtbaar voor de buren, als ze zoeken naar draadloze netwerken. Een geintje is dan ook snel gemaakt. Je iPhone kan ook zo’n Wi-Fi-signaal verzenden door je persoonlijke hotspot in te schakelen, een functie waar onderzoeker Amro Al-Akkad serieuzere plannen mee heeft: in noodsituaties kan de Wi-Fi-hotspot van de iPhone volgens hem levens redden.

Volgens Al-Akkad kan het Wi-Fi-signaal worden gebruikt om reddingswerkers te alarmeren van slachtoffers die nog onder het puin van een ingestort gebouw liggen. Twee speciale apps kunnen hiervoor worden gebruikt: één waarmee de naam van een hotspot verandert en een ander die continu naar deze SOS-namen zoekt.

Persoonlijke hotspot iOS 7Al-Akkad heeft met zijn team aan het Fraunhofer-instituut de apps al ontwikkeld, maar nog niet openbaar beschikbaar gesteld. Beide apps worden in april gepresenteerd op de Canadese CHI-conferentie. Het is dan ook nog even de vraag hoe de iOS-variant exact moet werken: iOS-applicaties hebben niet zomaar toegang tot de hotspotfunctie van een iPhone. Hoewel je in de instellingen van iOS het wachtwoord van een hotspot kunt veranderen, heeft de draadloze tetherfunctie standaard de naam van je iDevice.

Al-Akkad hoopt dat Apple en Google zijn apps in iOS en Android integreren, zodat de meeste smartphones de functionaliteit gelijk kunnen gebruiken. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de apps makkelijk in een noodsituatie verspreid kunnen worden.

Foto bovenaan dit artikel: Flickr Creative Commons, nicolasnova

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2014, 11:30
Categorie Achtergrond
Onderwerp hotspots

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.