Nike-Running-Spotify

Nike+ Running-app aangepast na Nederlandse kritiek

Nike+ Running is aangepast nadat het Nederlandse CBP kritiek uitte op het gebruik van persoonlijke data zoals gewicht, lichaamslengte en geslacht. Nike had gebruikers beter moeten informeren.

Nike heeft de app Nike+ Running aangepast, nadat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) kritiek uitte op het gebruik van privégegevens. Om de app te kunnen gebruiken is het niet langer verplicht om je lichaamslengte en gewicht op te geven. Het CBP vond dat gewicht, calorieverbruik en sportgewoontes gevoelige persoongegevens zijn, die ze alleen mogen verwerken met uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker.

Nike-Running-Spotify

Nike+ Running weet hoe gezond jij bent

De Nike+ Running-app gebruikt de persoonlijke data en de locatiegegevens die de telefoon verzamelt om loopafstanden, -snelheden en -tijden te berekenen. Ook berekent de app het calorieverbruik en de paslengte op basis van geslacht, lichaamslengte en gewicht. Daardoor weet Nike van alle gebruikers het gewicht, hoe vaak en hoe intensief je sport en weet ook of je conditie vooruit- of achteruitgaat. Daarmee kan Nike je levensverwachting en allerlei andere gegevens afleiden, die ook voor andere partijen interessant zijn, zoals verzekeraars.

Gebruikers beter informeren
Volgens het CBP handelde Nike in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), omdat ze gebruikers onvoldoende informeert dat via de app gezondheidsgegevens worden verwerkt. Achter de schermen gebruikt Nike de data bijvoorbeeld om gebruikers in te delen in segmenten op basis van leeftijd, geslacht, ervaring en hardloopniveau. Op basis daarvan berekenen ze gemiddelde prestaties.

In de nieuwe versie van de app is het niet meer verplicht om bepaalde gegevens in te voeren. Ook gaat Nike gebruikers de komende maanden beter informeren wat ze met de data doen. Eventueel vragen ze apart toestemming voor het verwerken van bepaalde data. Het CBP zegt alvast, dat ze de komende tijd gaan controleren of Nike zich aan de afspraken houdt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 november 2015, 12:40
Categorie Apps
Onderwerpen hardlopen, nike, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.