Nieuwe nano-simkaart wordt officiële standaard, 40 procent kleiner dan microsim

ETSI heeft een nieuw formaat voor de simkaart gekozen. De nieuwe nanosim is 40% kleiner dan de microsim die we in de iPhone 4 en 4S gewend zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 4 simkaartHet Europese telecomstandaardisatie-instituut ETSI heeft een nieuw nano-simkaartformaat goedgekeurd. Deze zal zo’n 40 procent kleiner zijn dan de micro-simkaart die we kennen uit de iPhone 4/4S. De afgelopen maanden mochten operators en andere betrokkenen meestemmen over het nieuwe formaat. De beslissing kwam uiteindelijk deze week tot stand op een bijeenkomst in Japan. De nano-simkaart zal terugwaarts compatibel zijn met bestaande simkaart-standaarden. Het is nog onduidelijk of daarvoor een plastic houdertje gebruikt kan worden, zoals nu gedaan wordt om een micro-simkaart passend te krijgen in een normaal simkaartslot.

Volgens TNW heeft ETSI voor Apple’s voorstel gekozen en alternatieve voorstellen van RIM, Motorola en Nokia afgewezen. Zelf heeft ETSI niet expliciet aangegeven welke variant heeft gewonnen, maar het is wel af te leiden uit tekeningen. De gekozen afmetingen komen overeen met wat Apple eerder voorstelde. Het gaat om de standaard voor een 4FF-simkaart (Forth Form Factor) die 12,3 x 8,8 x 0,67 mm zal meten. Afgelopen voorjaar ontstond een conflict tussen enerzijds Apple en anderzijds Nokia, Motorola en RIM. Zij vonden dat hun eigen design technisch superieur was en minder beschadiging aan het toestel zou veroorzaken bij het plaatsen in het toestel. Op de vraag welk formaat nu is gekozen, antwoordde ETSI heel diplomatiek:

We don’t communicate the specific details of how the decision was arrived at or which proposal was chosen. We now have an ETSI standardized format for 4FF. It’s no longer a question of one company or another, the industry has collectively made a decision.

Meer info: ETSI

apple_nano_sim

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2012, 2:16
Categorie iDevices
Onderwerpen microsim, nano-sim, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.