Nepprofielen op Tinder proberen je malware aan te smeren

Tinder heeft last van valse profielen, die je proberen malware en games aan te smeren. Dat ontdekte BitDefender.

tinder-botsDe dating-app Tinder blijkt te worden overspoeld door vervalste profielen. Cherry, Haley en andere aantrekkelijke dames blijken in werkelijkheid bots, die geautomatiseerde Tinder-gesprekken voeren. Ze proberen je over te halen een bepaalde game te installeren, Castle Clash. Het bedrog werd ontdekt door securitybedrijf BitDefender, die een onderzoek is gestart. De ontwikkelaar van Castle Clash zegt van niets te weten en is ook een onderzoek gestart. Op iPad-screenshots is te zien hoe de bots te werk gaan: ze proberen je over te halen om een potje Castle Clash te spelen. Daarna krijg je misschien het telefoonnummer van de aantrekkelijke dame.

Er blijkt sprake te zijn van een serie bots, die zijn gekoppeld aan nagemaakte Facebook-profielen. De link om de game Castle Clash te downloaden loopt via de domeinnaam tinderverified.com en wekt wekt het vertrouwen dat het om een officiële en gecontroleerde dienst van Tinder gaat. Waar je uiteindelijk terechtkomt is afhankelijk van je locatie. Amerikaanse Tinder-gebruikers worden inderdaad doorgestuurd naar den Castle Clash-download, buiten de VS kom je terecht op websites met frauduleus uitziende loterijen en malware. De foto’s die in de vervalste Tinder-profielen worden gebruikt, zijn gestolen van een fotostudio uit Arizona. Ontwikkelaar IGG van Castle Clash voelt zich een slachtoffer van de situatie. Mogelijk hebben ze gebruik gemaakt van een pay-per-install programma, waarbij je een derde partij kunt inhuren om extra veel downloads te ‘regelen’.

Lees ook ons achtergrondartikel: De duistere kant van apps

Bitdefender heeft een gids gemaakt om gebruikers erop te wijzen hoe ze veilig kunnen ‘tinderen’. Ook ontdekte BitDefender een soortgelijke campagne waarbij National Geographic het slachtoffer was. Daarbij werden gebruikers doorgestuurd naar de Google Play Store om een app te downloaden die belooft je Android-toestel schoon te maken. De Tinder-scam richt zich echter ook op iOS-gebruikers, zoals op onderstaand screenshot te zien is. Op Tinder zijn ook nepprofielen aanwezig waar betaalde pornosites achter schuil gaan, dus wees op je hoede!

tinder-bots_2

Downloaden: Tinder (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2014, 12:23
Categorie Achtergrond
Onderwerpen malware, tinder

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.