Nederlandse rondreis door iPhone 2.0 Beta (screenshots)

Het is nog een paar maanden aftellen tot de officiële iPhone firmware 2.0, maar er zijn al betaversies beschikbaar voor ontwikkelaars voor de iPhone. In dit artikel bekijken we deze firmware zeer uitgebreid met Nederlandstalige screenshots en bespreken we alle vernieuwingen.

iPhone 2.0 - Versie: InfoAls je al in het bezit bent van de iPhone 2.0 Beta-firmware, dan kun je deze met behulp van Pwnage Tool op je iPhone zetten. Al snel zul je er achter komen dat de status Beta zijn naam eer aandoet. De applicaties Contacts, Google Maps en SMS crashen tijdens het gebruik regelmatig, en dan hebben we het maar niet over de erg gebrekkige werking van de telefoonfunctie. Om al die redenen is deze betaversie zeker nog niet geschikt voor dagelijks gebruik. Om iedereen toch een kijkje te geven in de nieuwe iPhone 2.0 beta-firmware hebben we Nederlandse (!) screenshots gemaakt van de grootste / meest opvallende wijzigingen tot nu toe.

Op het SpringBoard is het icoon van Calculator.app vervangen door een nieuw icoon en zijn de iTunes-iconen ‘tijdelijk’ verwijderd. Een minder opvallende wijziging is dat de ingebouwde screenshot-methode nu werkt door de Home-knop en de Aan/uit-knop tegelijkertijd in te drukken.

iPhone 2.0 - Nederlands SpringBoard   iPhone 2.0 - Versie: Info

Zoals we eerder op iPhoneclub.nl hebben gemeld beschikt deze firmwareversie standaard over ondersteuning voor Nederlandse taal en regionotatie. Overigens is de Nederlandse vertaling niet compleet: in diverse schermen met nieuwe opties verschijnen hier en daar Engelse teksten.

iPhone 2.0 - Taalinstellingen   iPhone 2.0 - Regionotatie

Op dit moment ontbreekt nog de Nederlandse toetsenbordindeling en de daarbij behorende spellingscontrole.

Tijdens Steve Jobs’ presentatie van de nieuwe 2.0-firmwareversie kon je in het contactenscherm rechtsboven in de hoek een vergrootglas zien. Dit icoon deed vermoeden dat er een zoekfunctie in de maak was, maar in deze release kunnen we dit icoon niet meer terugvinden.

iPhone 2.0 - Toetsenbordinstellingen   iPhone 2.0 - Contacts.app

De knop Mail in het instellingenscherm is aangepast naar ‘Mail, Contacts, Calender’ (nog niet vertaald). Deze cosmetische wijziging is een gevolg van de ondersteuning voor Microsoft Exchange/Activesync op de iPhone.

De optie Import SIM Contacts is een nieuwe optie in de instellingen voor Phone.app. Met deze optie kun je zonder extra software je SIM-contacten importeren naar het telefoonboek van de iPhone.

iPhone 2.0 - Algemene instellingen   iPhone 2.0 - SIM-contacten importeren

Een geheel nieuwe optie in het menu Instellingen is ‘Ouderlijk toezicht’, waarmee de algehele toegang en bepaalde functies kunnen worden geblokkeerd. De beveiliging van Ouderlijk Toezicht wordt geregeld door een pincode.

Aan de VPN-instellingen is het IPsec-protocol van Cisco toegevoegd; een functie die door veel zakelijke gebruikers warm zal worden ontvangen.

iPhone 2.0 - Ouderlijk toezicht   iPhone 2.0 - Cisco VPN

In de Mail-applicatie is (eindelijk) een optie toegevoegd waarmee je meerdere berichten kunt selecteren om deze hierna naar een andere folder te verplaatsen. Uiteraard kun je met deze multiselectie ook meerdere e-mailberichten gelijktijdig wissen.

Bij het toevoegen van een nieuw e-mailaccount is het voor zakelijke gebruikers nu mogelijk om een Microsoft Exchange-account toe te voegen.

iPhone 2.0 - Meerdere e-mailberichten selecteren   iPhone 2.0 - Microsoft Exchange

De ondersteuning voor Microsoft Exchange/ActiveSync maakt het mogelijk om behalve e-mail ook contactpersonen en agenda’s te synchroniseren met je Exchange-server. In het algemene menu is een extra optie opgenomen om de synchronisatie met Exchange te kunnen resetten. Overigens is er bij Exchange sprake van push-synchronisatie: ontvangen e-mails, afspraken en contactpersonen worden direct gesynchroniseerd met de iPhone, waardoor je op vrijwel hetzelfde moment over je e-mail kunt beschikken.

iPhone 2.0 - Microsoft Exchange - instellingen   iPhone 2.0 - Reset Exchange Sync data

In Calendar (Agenda) is rechtsonder een nieuwe knopoptie toegevoegd. Deze werkt nog niet, maar is waarschijnlijk bedoeld om uitnodigingen/afspraken door te kunnen sturen via e-mail.

Onder de iPod-instellingen vinden we een nieuwe optie ‘Songtekst’. Deze kan automatisch songteksten (lyrics) tonen als deze voor dat bewuste nummer in iTunes beschikbaar zijn .

iPhone 2.0 - Agenda: onbekende knop   iPhone 2.0 - iPod songteksten

De calculator is nu voorzien van een wetenschappelijke variant die automatisch wordt geactiveerd wanneer je de iPhone horizontaal draait.

iPhone 2.0 - Nieuwe calculator

Zoals je kunt zien zijn er een aantal zeer interessante opties toegevoegd. Wat er van deze opties uiteindelijk allemaal in de definitieve versie overblijft is natuurlijk altijd de vraag. De compatibiliteit met de huidige applicaties uit Installer.app zal waarschijnlijk een hoop problemen gaan opleveren. Veel van de door mij geteste applicaties crashen of geven een framework error.

Let op! Het verspreiden van de iPhone 2.0 Beta release is illegaal. Het is daarom ook niet toegestaan om links op iPhoneclub.nl te plaatsen naar websites waar deze te downloaden is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2008, 18:25
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.