Lezen op tablets minder vermoeiend voor ouderen dan lezen van papier

Het lezen van tablets is minder vermoeiend voor ouderen, dan het lezen van papier of een e-readerscherm. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Bij jongeren maakt het weinig verschil of je van een tablet, papier of e-reader leest.

iPad-eBook-ReaderiPad-gebruik door ouderen blijkt een hot topic op iPadclub, vooral als er kosten mee gemoeid zijn. Ons meest becommentarieerde artikel van afgelopen week ging over een iPad-project van ouderen in Zwolle. Maar waarom wachten op een gesubsidieerde leen-iPad, als je er ook zelf eentje kunt kopen? Lezen van het iPad-scherm blijkt namelijk goed voor ouderen. Een studie door wetenschappers uit de Duitse steden Mainz, Göttingen en Marburg toont aan dat lezen van teksten op een tablet voor ouderen prettiger is dan lezen op papier. De onderzoekers keken naar oogbewegingen en hersenactiviteit bij testpersonen tussen 21 en 77 jaar. Daarbij werd de vergelijking gemaakt tussen lezen op papier en van een beeldscherm.


Bij jonge mensen blijkt het totaal geen verschil te maken: of de tekst nu op papier, op een lcd-tabletscherm of op het e-paperscherm van een ereader staat, de jongeren in de leeftijd van 21 tot 34 jaar konden het met evenveel gemak lezen. De hersenactiviteiten en oogbewegingen bevonden zich binnen de gekozen bandbreedte voor optimaal leesplezier. Maar bij de oudere lezers tussen de 60 en 77 jaar werd een andere uitslag gevonden. De groep gaf aan dat ze het liefst teksten van papier lazen, misschien omdat ze dat vertrouwder vinden. Toch bleek uit de metingen dat het lezen van een tablet veel sneller ging: de ogen herkenden de woorden sneller en de hersenen hoefden zich minder in te spannen. Het lezen van een lcd-scherm van een tablet bleek daardoor makkelijker te verlopen dan het lezen van papier of een e-readerscherm. Helaas hebben hoogleraar taalkunde Matthias Schlesewsky van de Johannes-Gutenberg-universiteit en zijn collega’s niet nader onderzocht waarom de ouderen aangaven toch liever van papier te willen lezen. Het zou te maken kunnen hebben met knoppenangst of afkeer van techniek.

tablet ouderen lezen

De onderzoeksresultaten zijn online te lezen: Subjective Impressions Do Not Mirror Online Reading Effort: Concurrent EEG-Eyetracking Evidence from the Reading of Books and Digital Media (PLOS One).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 februari 2013 om 14:02
Categorieën
Achtergrond, Apps
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.