Kroes: ‘Belkosten per minuut afrekenen mag niet’

Neelie Kroes vertelde gisteravond in het tv-programma Kassa dat operators niet naar boven mogen afronden op hele minuten.

neelie kroesOmdat de iPhone straks bij meerdere operators te koop is, is het afrekenen per minuut ook voor iPhoneclub opeens een hot topic. Twee van de drie grote Nederlandse operators (KPN en Vodafone) zijn er onlangs op overgestapt: afronden op hele minuten naar boven. Voer je een gesprek dat 1:01 minuten duurt, dan krijg je toch 2 minuten gespreksduur in rekening gebracht. Eurocommissaris Neelie Kroes zei gisteren in het tv-programma Kassa dat operators niet naar boven mogen afronden. In de Europese regels staat dat operators gesprekken per seconde in rekening moeten brengen. Maar het is onduidelijk of de uitspraak alleen betrekking had op roamingkosten, of op gesprekskosten in het algemeen.

Kroes beroept zich op Europese regels, die aangeven dat operators gesprekken per seconde moeten afrekenen. Het afronden per minuut is dus volgens haar niet toegestaan, maar ook het afronden naar boven niet. Volgens Kroes is de Nederlandse overheid verplicht om de wetgeving aan te passen. Wie dat wil, kan een rechtszaak aanspannen tegen zijn provider om het afrekenen per seconde af te dwingen. Bij T-Mobile zijn de regels voor iPhone-abonnementen en normale abonnementen verschillend. Bij KPN en Vodafone moet je afrekenen per minuut, al heeft KPN de mogelijkheid opengelaten om toch per seconde te betalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2010, 17:15
Categorie Providers
Onderwerp kosten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.