Kort iPhone-nieuws: Dataverkeer meten, Versterkt plastic, Privacy in gevaar

Drie korte nieuwtjes: hoe meet je het verbruikte dataverkeer, is de achterkant van de iPhone 3G wel van gewoon plastic gemaakt en welke risico's loop je als je locatie altijd achterhaald kan worden?

Locatiebepaling iPhone 3GDrie korte iPhone-nieuwtjes: hoe meet je het verbruikte dataverkeer, is de achterkant van de iPhone 3G wel van gewoon plastic gemaakt en welke risico’s loop je als je locatie altijd achterhaald kan worden? Over dat laatste heeft de Washington Post een artikel geschreven. Er komen nieuwe diensten aan zoals Loopt en Wrrl, waarmee je de locatie van vrienden weet. Die diensten stellen de locatiegegevens weer door aan Facebook.

Opeens weten niet alleen je vijf vrienden, maar 200 tot 300 mensen waar je bent. Als de politie wilt weten waar je bent hoeven ze alleen maar naar je profiel op één van de vele sociale netwerksites te gaan. Het artikel bespreekt ook nog een aantal zinvolle manieren om locatiegegevens te gebruiken: bijvoorbeeld om snelheden van auto’s op de weg te meten en om te achterhalen waar het beste een nieuwe winkel gevestigd kan worden. Daarbij wordt gewerkt met vrijwilligers, maar als straks iedereen traceerbaar is zouden ze al die gegevens (weliswaar anoniem) ook ongevraagd kunnen gebruiken, zoals TomTom nu al doet met HD Traffic.

Versterkt plastic

In de laatste aflevering van Will It Blend werd de iPhone 3G door de mixer gehaald. Opvallend was daarbij te zien dat de 3G nog steeds een vrijwel onbeschadigde achterkant had, terwijl de aluminium behuizing van de eerste generatie iPhone al tot gruis was gemalen. Misschien is er meer aan de hand: Macenstein merkt op dat Apple zelf nooit heeft beweerd dat de achterkant van de iPhone 3G alleen maar van plastic is gemaakt.

Dataverkeer metenEr blijkt een interessant patent van Apple te zijn (#20060268528) waarin een buitengewoon sterk materiaal wordt beschreven: een combinatie van zirkonium en yttrium met een siliconencoating aan de buitenkant om barsten te voorkomen. Ook beschermt de coating tegen ongewenste krachten, bijvoorbeeld wanneer het materiaal op de grond valt. Hoewel er geen officiële bevestiging is, zou de iPhone 3G wel eens een behuizing van deze extreem sterke keramiek kunnen hebben.

Dataverkeer meten

Een korte tip voor Belgische iPhone-bezitters die hun dataverkeer in de gaten moeten houden. Hoe kom je erachter of je al over je limiet bent? Dat is makkelijk te achterhalen: ga naar Instellingen > Algemeen > Gebruik en onderaan het vervolgscherm staat precies hoeveel MB je geupload en gedownload hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2008, 20:04
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.