Kaspersky: ‘Malware voor iOS wordt gigantisch probleem’

Beveiliger Eugene Kaspersky waarschuwt ervoor dat malware op iOS voor grootschalige problemen kan zorgen. Dat terwijl het een kwestie van tijd zou zijn totdat dit voor komt.

KasperskyEugene Kaspersky, van het gelijknamige anti-virusbedrijf, wijst er in een nieuw interview op dat het een kwestie van tijd is totdat iOS last heeft van malware. Wanneer dit gebeurt zal dit een groot probleem zijn voor Apple: op het moment hebben software-ontwikkelaars namelijk geen toegang tot de middelen om beschermende apps te ontwikkelen.

Kaspersky geeft eerlijk toe dat het erg lastig is om iOS met malware te infecteren. Het zou zelfs bijna onmogelijk zijn om malware te maken die niet gebruikmaakt van kwetsbaarheden in iOS. Ontwikkelaars zijn genoodzaakt om de malware in de code van een bepaalde app te plaatsen, maar Apple moet deze dan ook eerst goedkeuren. Mocht dat een ontwikkelaar lukken en de app weet in korte tijd ook zeer populair te worden (bijvoorbeeld door downloadbots), dan zouden er volgens Kaspersky tientallen miljoenen geïnfecteerd kunnen raken. Kaspersky stelt dat er dan geen app (red: virustool) beschikbaar is die het probleem kan tegengaan, waardoor Apple wordt geconfronteerd met een groot probleem.

Dit is zeker niet de eerste keer dat Kaspersky waarschuwt voor de malware-gevaren van iOS. Bijna een jaar geleden zei het bedrijf nog dat Apple binnen een jaar iOS open moest stellen voor andere ontwikkelaars om succesvol te blijven. Een week terug beweerde Kaspersky’s Grebennikov nog dat we in 2013 de eerste iOS-malware kunnen verwachten. Hoewel Kaspersky dankzij hun positie veel weet over de beveiliging van besturingssystemen, moeten we zijn uitspraken ook met enige scepsis bekijken. Zijn bedrijf verdient immers aan het verkopen van anti-virussoftware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2012, 17:27
Categorie Achtergrond
Onderwerp kaspersky

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.