iTunes bestaat 5 jaar, 4 miljard muzieknummers verkocht

iTunes bestaat vandaag precies 5 jaar. Maar met een marktaandeel van 70 procent in digitale muziekverkoop is Apple nog steeds niet wereldwijd marktleider. De hoeveelheid muziek die op cd's wordt gekocht is nog steeds vele malen groter.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iTunes StoreVandaag viert Apple het vijfjarige bestaan van iTunes. Op 28 april 2003 ging de online muziekwinkel van start en er zijn sindsdien meer dan 4 miljard muzieknummers verkocht. iTunes is verantwoordelijk ongeveer 70 procent van de digitale muziek maar toch is er nog genoeg groei mogelijk, want muziek wordt nog overwegend cd’s en andere fysieke media verkocht.

Rond 2012 zal 40 procent van de wereldwijd verkochte muziek digitaal worden geleverd, zo heeft InStat berekend. Als de markt stabiel blijft heeft iTunes op de negende verjaardag dan eindelijk een kwart vna de muziekmarkt in handen.

iTunes is nu wereldwijd geïnstalleerd op bijna 30 procent van de computers en is daarmee de meestgebruikte muziekwinkelsoftware (het is niet de meestgeïnstalleerde muzieksoftware, want die eer zal ongetwijfeld naar Windows Media Player gaan). Niemand had kunnen vermoeden dat iTunes zo’n succes zou zijn en zo snel zou groeien, toen Apple in 2000 de software SoundJam MP kocht. In het begin zagen de grote muzieklabels iTunes als een proefkonijn: het draaide alleen op de Mac en was daarmee een klein en afgeschermd gedeelte van de markt, waarmee met de online verkoop van muziek kon worden geëxperimenteerd. Toen dat eenmaal liep, volgde er een Windows-versie.

De belangrijkste succesfactor in het verhaal is de iPod geweest, maar nu de verkoop van iPods afzwakt moet Apple wellicht een andere strategie voor iTunes bedenken. En die is er ook: de verkoop van software voor de iPhone en filmverhuur voor de Apple TV, bijvoorbeeld. Tegelijk wordt er ook gepraat over andere businessmodellen om de muziek te verkopen, bijvoorbeeld op abonnementsbasis of met een toeslag bovenop de verkoopprijs van de iPod.

Meer info: MacNN

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2008, 15:50
Categorieën Diensten, Mac & macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.