iPhone verkoopt beter dan Motorola RAZR2

De RAZR2 van Motorola verkoopt veel beter als de iPhone. Toch moet Motorola voor z'n toppositie vrezen: het bedrijf maakte een slecht kwartaal en heeft geen toptoestel achter de hand.

Motorola verkoopEen tijdje geleden was er een rapport van onderzoeksbureau Strategy Analytics. Daaruit bleek dat de iPhone de op drie na bestverkopende telefoon in de VS is. De voorsprong van de huidige nummer één (de Motorola RAZR) wordt steeds kleiner; helemaal nu cijfers naar buiten zijn gekomen dat Motorola een dramatisch kwartaal achter de rug heeft. In de zomermaanden daalde de winst met 36%, vergeleken met vorig jaar.

Het gaat al langere tijd slecht met Motorola. Het bedrijf is na de RAZR de koers kwijtgeraakt en kan met de degelijke, maar enigszins saaie telefoons niet op tegen bedrijven als Samsung en LG, die veel meer oog voor trends en behoeften van consumenten hebben. Het bedrijfsonderdeel Mobile Devices sleurde het afgelopen kwartaal de inkomsten van het hele bedrijf omlaag, door buitengewoon slecht te presteren, zo meldt de Wall Street Journal.

Afgelopen kwartaal werden 900.000 exemplaren van de RAZR2 verkocht, ruim minder dan de 1,12 miljoen iPhones die over de toonbank gingen. Als je bedenkt dat de iPhone alleen in de VS wordt aangeboden, bij slechts één mobiele operator, is die prestatie zo slecht nog niet. Dat wil niet zeggen dat Motorola nu al in de schaduw van Apple staat: in totaal verkochten ze 37,2 miljoen telefoons in het afgelopen kwartaal en haalden ze een wereldwijd marktaandeel van 13 procent, achter Nokia en Samsung. Wat echter ontbreekt is die ene echte bestseller: een waardige opvolger van de eerder zo populaire RAZR en RAZR2. Het door topman Ed Zander bejubelde ‘mediamonster’ RIZR Z8 is dat in ieder geval niet.

Motorola lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken. David Ulmer, senior director of entertainment products zou in een interview met CNET hebben gezegd dat Apple weliswaar meer dan een miljoen iPhones heeft verkocht, maar:

…some of us sold that many before breakfast.

Maar of Ulmer er nog steeds zo over denkt als straks de iPhone in Europa is gelanceerd, waar de positie van Motorola heel wat minder sterk is? We zullen zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2007, 12:09
Categorie iDevices
Onderwerpen motorola, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.