‘iPhone en Xbox zijn een bedreiging voor internet’

Professor Jonathan Zittrain van Oxford University is van mening dat gesloten apparaten zoals de iPhone en de Xbox het karakter van internet veranderen. Maar zijn de apparaten het probleem, of de pc's die tot bedreigingen zoals virussen en identiteitsdiefstal hebben veroorzaakt.

Future of the internetProfessor Jonathan Zittrain van Oxford University heeft een nieuw boek gepubliceerd: The Future of the Internet and How to Stop It. In het boek betoogt Zittrain dat hedendaagse internetapparaten zoals de iPhone en de Xbox innovatie tegenhouden. Deze gesloten apparaten belemmeren het knutselen door eindgebruikers waardoor pc’s en internet konden uitgroeien tot een factor van belang, zowel politiek, economisch als artistiek. Zittrain begrijpt wel waarom apparaten zoals de iPhone aantrekkelijk zijn voor gebruikers: ze zien er mooi uit, zijn gemakkelijk in gebruik en betrouwbaar.

Zittrain geeft nog andere redenen waarom gebruikers voor een gesloten apparaat kiezen: de pc geeft vrijheid, maar de onverwachte coole dingen die dat met zich meebrengt, maken nauwelijks indruk. In plaats daarvan heeft de pc vooral geleid tot ongewenste bedreigingen bedreigingen zoals virussen, spam, identiteitsdiefstal en crashende systemen. Ze zijn allemaal het gevolg van een bepaalde mate van vrijheid die de pc met zich meebracht. De iPhone is dan een veilige haven, waar je minder makkelijk tegen deze zaken aanloopt. Zittrain beweert dat als de veiligheid op internet niet verbetert, we gedwongen zijn om over te stappen naar een ander soort internet, met gesloten apparaten die onder strikte controle staan van de fabrikanten.

Toch lijkt er iets in Zittrain’s redenering niet te kloppen: zijn nu de gesloten apparaten de boosdoener waardoor internet verandert, of zijn de bedreigingen uit de pc-wereld de boosdoener waardoor we wel gedwongen zijn om naar een ander type internetapparaat over te stappen? Verder is de bewering dat de iPhone innovatie tegenhoudt ook niet helemaal waar: sinds de iPhone is gelanceerd is er nog nooit zo’n levendige ondergrondse scene van applicatie-ontwikkelaars en hackers geweest en zijn er in korte tijd nog nooit zoveel nieuwe dingen ontdekt, waaronder een compleet nieuw taalgebruik met termen als jailbreak en virginize.

Meer info: Network World

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2008, 16:48
Categorie Achtergrond
Onderwerpen boeken, Internet, toekomst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.