iPhone heeft Windows Mobile al ingehaald in Noord-Amerika

Steve Ballmer voorspelde in januari 2007 dat Windows Mobile zo'n 80% van de smartphone-markt zou inpikken en dat de iPhone op marginale cijfers zou bijven hangen. Maar in het derde kwartaal van 2007 heeft de iPhone Windows Mobile al ruimschoots verslagen.

Canalys marktaandeelAfgelopen januari zei Steve Ballmer nog dat de iPhone nauwelijks verkocht zal worden. Maar inmiddels heeft de Apple-telefoon in het derde kwartaal van 2007 al wel Windows Mobile ingehaald in de Noord-Amerikaanse markt. De iPhone heeft daarmee een voorsprong op ‘echte’ smartphones met Symbian, Linux, PalmOS en Windows Mobile-besturingssysteem. De iPhone staat nog wel achter de BlackBerry van RIM. De positie van de iPhone is knap, omdat de iPhone maar via één operator en alleen in de VS wordt verkocht. Bij de concurrerende smartphones telt de verkoop in Canada en Mexico ook mee.

Symbian verspreidt de cijfers van Canalys graag op de Symbian Fast Facts-webpagina, omdat eruit blijkt dat ze wereldwijd marktleider zijn. Afgelopen kwartaal gaat het iets minder met Symbian, dat in feite uit drie incompatibele platformen bestaat: Nokia’s S60, het door Sony Ericsson gedomineerde UIQ en MOAP van NTT DoCoMo in Japan. Alledrie samen hebben ze al sinds 2004 een vrijwel ongewijzigd marktaandeel: in 2004 was Symbian in de VS nog tweede achter het toen dominante PalmOS. Tegenwoordig is het marktaandeel van PalmOS verwaarloosbaar en is het marktaandeel van Symbian in Noord-Amerika gezakt van een kwart naar minder dan 5%. De top 3 bestaat tegenwoordig uit RIM’s BlackBerry, Apple’s iPhone en Microsoft’s Windows Mobile.

Smartphone marktaandeelBlackBerry heeft snel een flink marktaandeel in Noord-Amerika en Europa veroverd (het zwarte vlak in de grafiek). In AziΓ« loopt Linux al jaren voor op Windows Mobile, maar in de rest van de wereld doen Linux-telefoons het lang niet zo goed en bovendien gaat het vaak om gesloten platformen. Komend voorjaar kan daar verandering in komen door de komst van toestellen met Google Android.

Meer weten? Lees de nieuwsbrief voor Symbian-ontwikkelaars (PDF).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 december 2007, 18:44
Categorie iDevices
Onderwerpen markt, windows mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.