iPhone 6 grafisch aanzienlijk sneller dan Galaxy S6

In een vergelijking tussen de iPhone 6 en Samsung Galaxy S6 blijkt dat de S6 tegenvallende resultaten boekt door de hoge schermresolutie.
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

a8 chip iphoneWat is er sneller: een dualcore processor of een octacore processor? Het antwoord is natuurlijk: “Het ligt eraan wat je er mee doet.” Bij gelijke specificaties is een processor met 8 kernen altijd sneller dan een processor met twee kernen, maar in het geval van de iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6 gaat deze vlieger zeker niet op.

Samsung heeft in de recentelijk geïntroduceerde Galaxy S6 (en Galaxy S6 Edge) een 2,6 GHz octacore Exynos 5-processor ingebouwd. De Koreaanse fabrikant is uitermate trots op dit staaltje moderne techniek, maar in benchmarks waarin de S6 tegenover de iPhone 6 wordt afgezet zien we iets opzienbarends. Hoewel de iPhone 6 het ‘slechts’ met een 1,4 GHz dualcore processor moet doen en aanzienlijk minder werkgeheugen heeft (1 GB tegenover 3 GB bij de Galaxy S6), vallen de grafische benchmarks van Galaxy S6 in GFXBench enorm tegen. Sterker nog — ze liggen onder het niveau van de iPhone 5S. Hoe kan dat?

De verklaring is eenvoudiger dan je zou vermoeden. Samsung moet de acht processorkernen én het werkgeheugen flink aanspreken om het quad-HD-paneel (2560 bij 1440 pixels) aan te sturen. Dat is bij de iPhone 6 met zijn 1334×750-resolutie wel anders. Of, om even een berekening te maken: Samsung moet bijna viermaal zoveel pixels aansturen als Apple in de iPhone 6. Dit zorgt voor een enorme belasting voor de processor, waarvan je jezelf kunt afvragen of het wel zinnig is. Het iPhone 6-scherm heeft een pixeldichtheid van 326 dpi tegenover de waanzinnig hoge 577 dpi van de Galaxy S6… maar in de praktijk zijn beide schermen simpelweg scherp genoeg om geen individuele pixels waar te kunnen nemen.

Dat de prestaties in GFXBench wel degelijk gerelateerd zijn aan de schermresolutie zien we aan de testresultaten van de iPhone 6 Plus en de iPhone 5S. Deze eerste heeft een hogere schermresolutie (1920 bij 1080 pixels) dan de iPhone 6 maar gebruikt een identieke processor. Hij scoort dan ook een stuk lager, zij het nog steeds hoger dan de Galaxy S6. De iPhone 5S heeft een lagere schermresolutie (960 bij 540 pixels) maar moet het tevens met een oudere, langzamere processor doen. Dit valt redelijk tegen elkaar weg te strepen: de score is nagenoeg gelijk aan die van de iPhone 6.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2015, 14:46
Categorie iDevices
Onderwerp benchmark

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.