iPhone 3G: goedkoper of eigenlijk duurder dan iPhone 1.0?

De iPhone 3G kost nog maar eenderde van de prijs waarmee de originele iPhone vorig jaar werd geïntroduceerd. Hoe kan dat? Gewoon goedkopere componenten, grotere aantallen, of gaat Apple het met de App Store wel weer terugverdienen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 3GDe iPhone 3G is goedkoper dan eerdere modellen: voor de 8GB iPhone 3G betaal je straks $199 en voor de 16GB iPhone nog maar $299. Er zitten meer componenten in, hoe kan Apple de iPhone dan zoveel goedkoper maken? Voor de goede orde: de prijzen in Nederland en België zijn nog niet bekend, vandaar dat we alleen af kunnen gaan op de prijzen die Apple in de VS vraagt en die zijn in een jaar wel degelijk lager geworden.

Hoeveel goedkoper de iPhone is geworden, blijkt als je je realiseert dat een jaar geleden nog $599 voor het 8GB-model betaald moest worden. Bij de nieuwe iPhone betaal je nog maar eenderde van dat bedrag. Eén factor zijn de steeds dalende prijzen voor componenten. PC World vroeg iSuppli hoe dat zit: volgens hen zorgen 3G en GPS weliswaar voor hogere kosten, maar tegelijk zijn de kosten van andere onderdelen (met name geheugen) gedaald.

Volgens vice-president Ken Dulaney van Gartner is 3G niet meer zo duur als vorig jaar omdat de meeste toestelmakers erop overstappen. Grotere aantallen betekent een lagere prijs. Wellicht heeft Apple ook gewoon goedkopere onderdelen gebruikt, zoals een behuizing van plastic in plaats van metaal. Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit? iSuppli denkt van niet: Apple zal het wel uitvoerig hebben getest op duurzaamheid.

Verder is het verkoopmodel gewijzigd, waardoor de operators meer subsidie op een toestel kunnen geven. In de VS hoeft AT&T niet meer een deel van de inkomsten uit abonnementen aan Apple af te staan (voorzover nu bekend). De abonnementen voor de snellere datadienst zijn bovendien $10 per maand duurder geworden: van $20 naar $30 per maand, bovenop de belbundel die je vanaf $40 kunt kopen. Er zijn al verschillende websites die hebben uitgerekend, dat je per saldo door de duurdere abonnementen meer geld kwijt bent, waardoor deze “goedkopere” iPhone dus eigenlijk duurder uitpakt.

Voor Apple zal het waarschijnlijk weinig uitmaken dat de extra inkomsten uit data- en belbundels wegvallen: dat maken ze straks wel weer goed met grotere volumes en door verkopen via de App Store en iTunes.

Het is nu nog afwachten hoe duur de abonnementen in Nederland en België uitpakken. In Nederland heb je voor €26 per maand bij T-Mobile het meest uitgebreide Relax 400-abonnement (sim-only, webtarief) met onbeperkt dataverkeer (Web ‘n Walk) te pakken. De iPhone-abonnementen die T-Mobile op dit moment in Duitsland aanbiedt zijn heel wat ongunstiger. Ook is nog niet bekend wat de “losse” verkoopprijs in Nederland en België wordt en of de dollarprijs ($199) wordt vertaald naar een europrijs (€199), zoals bij Apple gebruikelijk. Zodra er meer bekend is, lees je dat uiteraard op iPhoneclub.nl.

Bron: PC World en ZDnet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2013, 14:21
Categorie Providers
Onderwerpen 3G, abonnementen, iPhone 3G, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.