iPad best verkopende gadget aller tijden

De iPad is volgens een analist van Bernstein Research nu 's werelds best verkochte gadget aller tijden. Tevens begint de invloed op de verkoop van computers merkbaar te worden.
Jeroen Wienen - · Laatst bijgewerkt:

Na de lancering waren de meningen over de iPad nogal verdeeld. Sommigen vonden het niets meer dan een grote iPod touch, anderen zagen het als een revolutionair apparaat dat de volledige markt zou veranderen. Inmiddels is het duidelijk geworden dat je de iPad toch vooral moet zien als een complementair apparaat en in die categorie doet ‘ie het erg goed. Volgens financieel analist Colin McGranahan van onderzoeksbureau Bernstein Research is de iPad, met een geschatte verkoop van 8,5 miljoen apparaten, nu ‘s werelds best verkopende gadget.


De iPad brak eerder al records door in de eerste 80 dagen na zijn release 3 miljoen exemplaren te verkopen. Hiermee veegde het de DVD-speler van de troon als snelst verkopende gadget, daarvan werden er in het eerste kwartaal slecht 350.000 verkocht. Ter vergelijking, de iPhone werd in het eerste kwartaal één miljoen keer verkocht. In het derde kwartaal bleef de iPad als warme broodjes over de toonbank vliegen en kwamen daar nog eens 4,5 miljoen verkopen bij. McGranahan zegt dat de iPad daarmee mobiele telefoons en games-hardware voorbij kan streven en de op drie na grootste consumenten elektronica categorie kan worden, met volgend jaar verwachte verkopen die over de 9 miljard dollar gaan.

De invloed van de iPad op de computerverkoop begint langzaamaan ook meetbaar te worden, deels ten koste van Apple-rivaal Microsoft. In een onderzoek van Research Group NPD geeft 13% van de ondervraagde iPad-kopers aan dat ze een PC gekocht zouden hebben, als de iPad niet beschikbaar zou zijn geweest.

Met de feestdagen nog aanstaande zal dit zeker niet het laatste record zijn dat de iPad gaat breken. Een dergelijk snelle sprint naar de top zullen echter slechts weinig mensen verwacht hebben toen Steve Jobs de iPad op 27 januari jongstleden aankondigde.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.