iPad bedreigt verkoop van netbooks en iPod touch

De iPad bedreigt de verkoop van netbooks, blijkt uit cijfers van ABI Research en Morgan Stanley. Alleen goedkope netbooks met weinig functies houden nog stand.

ipad notebookDe iPad gaat een flink deel van de markt voor netbooks inpikken, aldus ABI Research. Het onderzoeksbedrijf achterhaalde dat er nog wel vraag blijft bestaan naar energiezuinige, goedkope netbooks met weinig functionaliteit. De netbookmarkt zal gefragmenteerd raken, afhankelijk van het regionale aanbod. Enerzijds krijgen de populaire netbooks er meer functies bij, terwijl in groeimarkten zoals China en India de vraag naar instapmodellen toeneemt. In die landen is de penetratie van pc’s nog relatief laag. ABI zat er eerder niet zover naast: ze voorspelden dat in 2009 35 miljoen netbooks verkocht zouden worden. Het werden er uiteindelijk 36,3 miljoen.

Dit jaar gaat ABI uit van 58 miljoen netbooks. Dergelijke cijfers haalt de iPad nog niet: in de eerste maand zijn 1 miljoen stuks verkocht en hoewel dat indrukwekkend is, kun je nog niet van een massaproduct spreken. ABI denkt dan ook dat er nog genoeg kansen voor andere aanbieders zijn. Wel is het zo dat de verkoop van netbooks afremde op het moment dat de iPad werd aangekondigd, nadat er een jaar eerder nog een jaarlijkse groei van 641 procent was geboekt. In april, toen de iPad op de markt kwam, namen de verkoopcijfers opnieuw af (met 5%).

morgan stanley verkoop notebooks

Uit onderzoek van Katy Huberty van Morgan Stanley (hierboven) blijkt nog iets anders. Maar liefst 44 procent van de Amerikaanse consumenten die een iPad wilden kopen, hadden eerder plannen om een netbook of notebook te kopen. Ongeveer 41 procent had plannen om een iPod touch te kopen, maar koos uiteindelijk voor een iPad.

kannibalisatie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2010, 9:40
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.