iculture-peilt
iCulture Peilt

iCulture-lezers hopen in 2014 op iWatch, grotere iPhone en Apple-televisie

Lezers van iCulture hopen het meest op de iWatch, een grotere iPhone en de langverwachte Apple-televisie, blijkt uit een peiling van begin januari.

Tim Cook kondigt iPhone 5 aanOp de eerste dag van het nieuwe jaar vroegen we wat jullie hopen dat Apple in 2014 op de markt zal brengen. We schreven dat de verwachtingen voor 2014 onder Apple-gebruikers alweer hooggespannen waren, mede door de woorden van Apple-CEO Tim Cook die in een interne memo over ‘grote plannen’ sprak. Als het aan de lezers van iCulture ligt staat Tim Cook dit jaar sowieso met een iWatch, een grotere iPhone én een Apple-televisie op het podium.

Belangrijkste resultaten

De iWatch, grotere iPhone en Apple-televisie zijn met zo’n kleine 63 procent van de stemmen de populairste producten voor de Apple-fan, zo blijkt uit de poll waar ruim 3200 mensen aan deelnamen. Ook Siri in het Nederlands gooit nog altijd hoge ogen (12,9 procent), gevolgd door eigen apps voor de Apple TV en iOS 8 (beiden afgerond zo’n 5,6 procent). In de reacties werden ook wensen genoemd die niet in ons eigen lijstje voorkwamen. Zo hopen veel mensen op een Apple Store bij hen in de buurt, meer iCloud-opslag als je meerdere Apple-producten bezit (nu heb je ongeacht het aantal producten 5 GB gratis opslag) en ook een iPhone met een accu die lang meegaat staat hoog op het verlanglijstje van veel iCulture-lezers.

Bekijk grafiek.
Grafiek niet zichtbaar? Bekijk ‘m hier.

Bij de verwerking van de gegevens zijn de resultaten van de poll gebruikt die op 10 januari 2013 om 12:00 uur beschikbaar waren. In bovenstaande visualisatie staat ‘other’ voor een combinatie van de minst gegeven antwoorden en ‘iets anders’.

iWatch

iwatch-sDe lezers van iCulture die hun stem uitbrachten, stellen hun hoop vooral op de iWatch. Gaat Apple de markt voor smartwatches veroveren met een iOS-aangestuurd horloge dat altijd verbonden is met je iPhone? De geruchten wijzen er wel op, al zijn er sinds het nieuwe jaar ook berichten dat Apple productieproblemen ondervindt. In een eerdere poll vroegen we jullie al naar de drie belangrijkste functies die Apple’s smartwatch moet krijgen. Lange batterijduur en veel smartphonefuncties staan met respectievelijk 17 en 14 procent hoog op het wensenlijstje. De smartwatch moet bovendien compact zijn, slim opladen en betaalbaar zijn, vindt samen zo’n 29 procent van de in totaal 6136 stemmers. Ongeveer de helft kiest voor andere functies zoals een zakelijke of modieuze/hippe uitstraling, hoge resolutie kleurenscherm en betaalfunctie. Slechts 2,5 procent heeft helemaal geen behoefte aan een smartwatch:

Bekijk grafiek.
Scroll naar beneden in de grafiek voor alle resultaten. Grafiek niet zichtbaar? Bekijk ‘m hier.

Grotere iPhone

iphone 6Smartphones met grotere schermen zijn al een tijdje op de markt bij andere fabrikanten, maar Apple heeft de stap naar een groter scherm tot nu toe altijd beperkt gehouden. Pas met de komst van de iPhone 5 in 2012 besloot Apple om het scherm van de iPhone iets langer te maken. Maar dat staat nog altijd in schril contrast bij de soms enorme schermen van bijvoorbeeld Samsung-toestellen. Toch lijkt Samsung wel een trend te hebben gezet en lopen inmiddels iPhone-gebruikers ook warm voor een grotere iPhone. Hoewel het geen forse aantallen zijn, blijkt uit onze peiling dat zo’n 20 procent hoopt dat Apple dit jaar een grotere iPhone zal introduceren. En die kans lijkt best aanwezig: volgens Bloomberg zou Apple werken aan modellen met gebogen schermen van 4,7 en 5,5 inch.

Apple-televisie

apple-televisieMen hoopt al jaren dat Apple een eigen televisie op de markt zal brengen. Sommige analisten grijpen de geruchten zelfs aan om bij elke gelegenheid die Apple biedt daar vragen over te stellen. De wens is de vader der gedachte zullen we maar zeggen. Maar het afgelopen jaar kwam het geruchtencircuit rondom de Apple-televisie, ook wel iTV genoemd, ineens in een stroomversnelling. Apple nam meerdere experts in dienst en er kwamen ook concrete details naar buiten: het toestel zou een 65-inch scherm met 4K-resolutie krijgen en eind 2014 op de markt komen. Het is dan ook niet zo vreemd dat iets meer dan 13 procent van de iCulture-lezers hoopt dat Apple na de muziek- en smartphonemarkt ook de markt voor smart tv’s op zijn kop zal zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2014, 16:02
Categorie Round-up
Onderwerpen iculture peilt, iPhone 6, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.