iAd leidt tot gefrustreerde en blije adverteerders

De geluiden over iAd lopen nogal uiteen: aan de creatieve kant zijn de reclamemakers gefrustreerd, aan de succeskant zijn bedrijven die erg tevreden zijn met de resultaten.

iad nissanAls je de berichten van de afgelopen dagen mag geloven zijn adverteerders van iAds behoorlijk gefrustreerd of in totale hosanna-stemming. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Allereerst de mening van de gefrustreerden: volgens een artikel in de Wall Street Journal heeft iAd een wat ongelukkige start gemaakt. Oorzaak daarvan is de strakke controle die Apple over het creatieve proces behoudt. Daardoor duurt het langer voordat bepaalde advertenties in iAd zichtbaar zijn. Bovendien zijn de reclamemakers niet gewend dat een bedrijf zich met de creatieve aspecten bemoeit.

Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Apple geen platvloerse advertenties wil, maar interactieve ervaringen met video’s, geïntegreerde spelletjes en koppelingen naar lokale winkels. Het duurt zo’n 8 tot 10 weken om een iAd-campagne op te zetten, van de initiële brainstorm tot de afronding en dat is langer dan de reclamemakers gewend zijn. Vanaf 1 juli worden de advertenties in de applicaties getoond, op toestellen met iOS 4 en alleen in de VS. Dat laatste was voor ontwikkelaars soms ook een verrassing. De Nederlandse ontwikkelaar Koen Pijnenburg van Supportware vertelde dit weekend in een e-mailbericht aan ons: “Had Apple wel iets beter mogen communiceren dat iAds alleen in de US waren in het begin…” Koen gebruikt daarom AdMob-advertenties, in situaties waar iAd niet beschikbaar is.

iad iphoneEen van de redenen waarom het maken van de banners zo lang duurt, is dat Apple de iAds in HTML5 ontwerpt, maar geen ontwikkelaarskit beschikbaar stelt zodat de adverteerders een indruk krijgen van de mogelijkheden en beperkingen. Ook vertelt Apple niet in welke applicaties de iAds zullen verschijnen, waardoor de adverteerders zelf een speurtocht moeten doen.

Aan de andere kant van het spectrum zitten de blije adverteerders, zoals Nissan. Deze autofabrikant was vanaf het begin al betrokken bij de iAds en ziet positieve resultaten. Mensen keken gedurende 90 seconden naar de Nissan iAd-advertentie, tienmaal zo lang dan bij een traditionele banner. In een interview met de Los Angeles Times geeft Nissan aan dat mensen vijfmaal meer geneigd zijn om op de interactieve advertenties te klikken, in vergelijking met de traditionele display-advertentie.

Chad Jacoby, senior manager van Nissan’s media operations, zei tegen de krant:

We feel pretty strongly that this is the way to capitalize on where the mobile Web is heading. What iAd promises is the most aggressive thing I’ve seen to date.

citibankOok Unilever is tevreden: 20 procent van de gebruikers bekeken de advertentie meerdere keren. Dove wil nu een tweede advertentiecampagne beginnen, rond een ander product (Klondike). Ook uitgevers zijn enthousiast: Dictionary.com kan nu 177% meer rekenen voor een mobiele advertentie dan voorheen. CBS Mobile maakte bekend dat ze een CPM van $25 (cost per mille) hebben gerealiseerd in de applicaties CBS Sports, CNET en GameSpot. Campbell Soup, DirecTV, General Electric en Sears zijn bezig met het ontwikkelen van eigen iAds. Helaas, het zijn alleen Amerikaanse partijen.

Toch zal het werkelijke succes pas over een halfjaar tot een jaar blijken, als de nieuwigheid eraf is en mensen gewend zijn geraakt aan de iAds. Zouden ze dan nog net zoveel klikken? Tegenwoordig is het nog zo, dat een nieuwe iAd-reclamebanner van Citibank als nieuws wordt beschouwd en in 41 screenshots breeduit wordt uitgemeten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2010, 11:35
Categorie Apple
Onderwerpen iads, nissan, reclame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.