Google introduceert visuele zoekmethode Google Fast Flip op de iPhone

Google heeft een nieuwe zoekmethode met de naam Google Fast Flip gelanceerd. Hiermee kun je zoeken in Google News, maar voorlopig alleen door een beperkt aantal websites. Google Fast Flip werkt ook op de iPhone en op Android-telefoons.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

fastflipAfgelopen juni was al bekend dat Google werkte aan een visuele zoekmethode met de naam Flipper. Tijdens de conferentie TechCrunch 50 werd bekend hoe de zoekmethode uiteindelijk gaat heten: Google Fast Flip. Het goede nieuws is, dat Fast Flip ook op de iPhone (en op Android-toestellen) te gebruiken is. Google-topvrouw Marissa Mayer kondigde Fast Flip officieel aan. Het is bedoeld om op een nieuwe manier door Google News te zoeken. Je moet het voorstellen als een nieuwskiosk, waar je meerdere kranten en magazines ziet die om je aandacht schreeuwen. Fast Flip laat echter thumbnails van artikelen zien, waarop je kunt klikken om een grotere versie te bekijken. Vanuit Fast Flip kun je ook naar de oorspronkelijke website gaan om het artikel helemaal te lezen. Koppensnellen wordt met deze nieuwe dienst nog makkelijker; vandaar de naam Fast Flip.

Google heeft er ook wat sociale functies in gestopt: als je een artikel interessant vindt kun je op de lachende smiley bij het linkje ‘like’ klikken, vergelijkbaar met de functie ‘Vind ik leuk’ op Facebook. Verder is het mogelijk om artikelen via e-mail naar een vriend te sturen. Mogelijk loopt Google wel tegen juridische problemen aan, want via Fast Flip is een veel groter gedeelte van het artikel te lezen dan in Google News en dat zou grote nieuwsconcerns zoals AP wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Verder zal het misschien zo zijn, dat websites door Fast Flip worden gestimuleerd om hun artikelen mooier op te maken en van een aantrekkelijk plaatje te voorzien, zodat ze eerder worden geklikt. Of dat positief is en of de inhoud daardoor op de tweede plaats komt, is iets dat de toekomst zal moeten uitwijzen. Helaas zijn nog niet alle nieuwswebsites opgenomen in Google Fast Flip: TechCrunch, BusinessWeek, The New York Times en US Weekly zijn aangetrokken als partners bij de lancering.

google fast flip

Bij Fast Flip op de desktop krijg je thumbnails te zien van artikelen die mogelijk voor jou interessant zijn, maar in de iPhone-versie krijg je steeds één artikel voor je neus, waarbij je met een swipebeweging naar het volgende artikel kunt bladeren. De noodzaak om nummer 1 in de zoekresultaten te staan, is daardoor nog groter geworden. Je kunt in de iPhone-versie op een artikel tappen om nadere informatie te zien. Ook kun je op de startpagina van Fast Flip aangeven dat je artikelen wilt zien, die aanbevolen zijn door iedereen (een soort Digg dus) of door alleen je vrienden. Die vrienden zijn dan waarschijnlijk de mensen die in je Google-adresboek staan. Het is jammer dat er op dit moment nog maar weinig nieuwsbronnen zijn opgenomen en dat het vooral Amerikaanse nieuwsbronnen zijn, want je krijgt nu bij een zoekactie steeds dezelfde websites voorgeschoteld.

Zelf proberen: fastflip.googlelabs.com
Meer info: Mobiele preview van Fast Flip

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:32
Categorie Apps
Onderwerp zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.