Gerucht: Apple verlaagt productie van iPhones

Apple is mogelijk van plan om de geplande productie van 18 miljoen iPhones voor het einde van het jaar te verlagen naar 14 tot 15 miljoen, zo beweert een analistenbureau.

iphoneVolgens adviesgroep Pacific Crest heeft Apple de hoeveelheid iPhones die ze vóór einde van het jaar willen produceren, verlaagd. De verwachting was dat er rond 18 miljoen iPhones van de band zouden rollen, maar navraag in de toeleveringsketen maakte duidelijk dat Apple slechts 14 tot 15 miljoen wil laten maken. Nu kan het natuurlijk zijn dat Apple nooit van plan was om 18 miljoen te maken; dit soort cijfers zijn immers vaak het resultaat van wilde speculatie. Maar als de productievolumes inderdaad omlaag gaan, dan zal dat vooral schade voor de productiebedrijven opleveren en niet zozeer voor Apple, zo beweren de analisten.

Toeleveranciers zijn bijvoorbeeld Skyworks Solutions, Triquint Semiconductor, Linear Technology, On Semiconductor en National Semiconductor die diverse hardwarecompontenten maken. Ook geheugenfabrikanten SanDisk en Micron zouden met lagere omzetten en winsten te maken kunnen krijgen. Er is namelijk een overschot aan NAND-geheugen, wat ervoor heeft gezorgd dat de prijzen de afgelopen maanden nog verder zijn gedaald.

Opvallend is verder dat volgens de analisten van Pacific Crest het 8GB iPhone-model het meest populair is. Daar komt overigens geen hogere wiskunde aan te pas: ze leiden het af uit het feit dat de voorraden van dit model bij AT&T in augustus en september zijn gedaald. Eerder gaven de dalende voorraden juist aanleiding om te denken dat het 8GB-model snel vervangen zal worden door een 32GB iPhone. Maar Pacific Crest leidt er iets anders uit af: een trend dat mensen goedkopere smartphones willen kopen. Maar als Apple er uiteindelijk toch een 32GB iPhone van maakt vindt Pacific Crest dat ook prima: dat leidt tot meer marge waardoor de prijzen over de hele linie laag zullen blijven. Kortom: als analist kun je bij elke ontwikkeling wel een interessante draai verzinnen. En je wordt er ook nog voor betaald.

Via: ZDnet

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2008, 11:31
Categorie iDevices
Onderwerp productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.