flashlight-zoekfunctie

Flashlight geeft Spotlight op de Mac meer functies

Met Flashlight kun je slimmer zoeken met Spotlight op de Mac. Je kunt zoeken op het web, stemcommando's en systeemcommando's geven.

In OS X Yosemite vind je de vernieuwde Spotlight-functie, waarmee je snel alle bestanden op de Mac kunt doorzoeken. Je kunt ermee zoeken op het web en in lokale bestanden op de Mac. Toch is er nog wel ruimte voor een alternatief: Flashlight.

Flashlight is uitbreidbaar met plug-ins

Flashlight kan meer bestanden doorzoeken en biedt meer functies dan Spotlight zelf. De app zelf bevindt zich nog wel in alfa-fase, dus je zult via GitHub moeten downloaden. Na het installeren van de app krijg je een scherm met instellingen te zien:

flashlight-instellingen

Het geeft al meteen aan welke handige opties Flashlight heeft. Je kunt Terminal-commando’s invoeren, weersverwachtingen in Spotlight bekijken en vragen stellen aan Wolfram Alpha, net zoals je met Siri gewend bent. De eerste tien priemgetallen, de bevolking van India, de weersverwachting voor Brooklyn, je kunt het allemaal invoeren in Flashlight en je krijgt er ook nog antwoord op. En je kunt net als bij Siri praten om je zoekopdracht duidelijk te maken.

Flashlight is ontstaan omdat de maker, Nate Parrott, een weerwidget wilde maken maar erachter kwam dat Spotlight geen API bleek te hebben. Daarom heeft Parrott er zelf maar eentje gemaakt. Het is weliswaar een onofficiële API, maar andere ontwikkelaars kunnen het gebruiken om er met hun eigen plugins bij aan te haken.

flashlight-rubber-ducks

Concurrentie voor Alfred?

Het mooie van Flashlight is dat je zoekopdrachten op het web kunt doen, zonder de browser te openen. Flashlight heeft een iets andere insteek dan Alfred, een al langer bestaande veelgebruikte Spotlight-vervanger. Je kunt met Alfred ook hotkeys instellen, snel zoeken op het web, complete workflows importeren, snippets gebruiken, thema’s instellen, systeemcommando’s doorgeven, berekeningen uitvoeren, iTunes bedienen en met commando’s zoals 1p gmail snel een wachtwoord uit 1Password opvragen. Er is wel sprake van enige overlap, want met Flashlight kun je ook systeemcommando’s geven en als Parrott zijn plannen met de app verder uitrolt, zullen we wellicht nog wel meer functies zien die we van Alfred kennen.

Uiteindelijk zal Flashlight met nog veel meer plugins worden gebundeld. Hou er bij het installeren rekening mee dat je software uit onbekende bronnen moet toestaan (via Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Sta programma’s toe) en dat het om een vroege versie gaat. Er kunnen dus nog bepaalde onderdelen niet goed werken.

Wil je meer weten over Flashlight, dan vind je in deze discussie op Producthunt interessante achtergrondinformatie, ook over Parrott’s plan om 10 producten in 10 dagen te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2014, 10:51
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen mac os x, spotlight

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.