Experimenteren met Bonjour op de iPhone

Met wat experimenteerwerk blijkt het mogelijk om Bonjour op de iPhone en iPod Touch te gebruiken. Met als resultaat, dat je diensten van andere apparaten over het netwerk kunt gebruiken, bijvoorbeeld een iPod touch die via de iPhone-camera foto's van zichzelf maakt.

Bonjour op iPhoneBij iPhoneclub halen we graag een nachtje door als er ‘s nachts baanbrekend nieuws te melden is. Maar Erica Sadun van TUAW kan er ook wat van: zij bleef een nachtje op om Bonjour werkend te krijgen op een iPhone. Dat lukte, met als resultaat dat de iPhone en iPod touch met elkaar, met een Mac en met een printer kunnen ‘praten’. Ze kunnen zoeken naar services op andere apparaten, maar ze kunnen ook zelf de rol van server op zich nemen en eigen services aanbieden op het netwerk. Erica maakte de applicaties PicSend en PicListen, waarbij het ene apparaat zich op de camera-uitvoer van het andere apparaat kan ‘abonneren’. Je kunt daarmee vanaf de iPod een opdracht aan de iPhone geven om een foto te maken. Maar er is nog veel meer mogelijk.

Het geheim schuilt in Bonjour; bij Mac-gebruikers wel bekend, maar Windows-gebruikers hebben misschien wat toelichting nodig. Bonjour heette vroeger Rendezvous. Het is een manier waarmee je op een Mac een ad-hoc netwerkje kunt opzetten, zonder dat je daarvoor iets hoeft te configureren. Technisch gezien maakt Bonjour gebruik van mDNS (pc-bezitters: nee, dat is geen MSDN) oftewel multicast Domain Name Server. Dit is een protocol dat apparaten zoals printers, computers en andere aangesloten apparatuur op een netwerk ontdekt, kan achterhalen welke services ze aanbieden, waarna het mogelijk is om die services te gebruiken.

De foto hiernaast laat zien wat je daarmee kunt doen: het eindresultaat is een iPod in identiteitscrisis. Wat je ziet, is een screenshot die een iPod touch van zichzelf heeft gemaakt, via de camera in de iPhone. De twee applicaties die je daarvoor nodig hebt, kun je downloaden van de FTP-site van Erica Sadun. Nu is het heen- en weersturen van foto’s tussen iPhones en iPods best leuk, maar het wordt pas écht leuk als je je realiseert dat je met Bonjour nog veel meer dingen tussen apparaten kunt versturen. Bijvoorbeeld afdrukken maken via een printer, interaciteve spelletje spelen, bestanden uitwisselen en nog veel meer.

Heb je geen twee iPhones of een iPhone en een iPod touch binnen handbereik, dan kun je met PictureShareBrowser en PictureSharing hetzelfde ook op een Mac voorelkaar krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2007, 18:41
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.