Exclusieve iPhone-deal van T-Mobile voorlopig niet in gevaar

Vodafone laat momenteel door juristen onderzoeken of de uitspraak van de Franse rechter over het exclusieve iPhone-contract met Orange, ook in Nederland toepasbaar zou zijn. KPN heeft geen plannen om de deal aan te vechten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

deal_or_no_dealNadat eerder deze week de Franse rechter besliste dat Orange de iPhone niet langer exclusief in Frankrijk mag aanbieden, kun je je afvragen in hoeverre zoiets ook in andere landen mogelijk is: een rechter die een einde maakt aan afspraken tussen toestelfabrikanten en operators. Na een belrondje langs Nederlandse mobiele operators bleek dat KPN de exclusiviteitsdeal in ieder geval niet gaat aanvechten. Vodafone sluit niets uit maar is wel alert op ontwikkelingen.

Update: Op verzoek van Vodafone hebben we de inhoud van dit nieuwsbericht aangepast. In een artikel van Tweakers dat we citeerden, werd de indruk gewekt dat Vodafone stappen overweegt tegen T-Mobile om de exclusieve iPhone-deal in Nederland aan te vechten. Dat is niet het geval en blijkt een onjuiste interpretatie van Tweakers. Vodafone wilde alleen maar benadrukken dat ze alert zijn op marktontwikkelingen en dat ze niets bij voorbaat uitsluiten. We hebben de titel ‘Vodafone overweegt klacht over exclusieve iPhone-deal’ (bij Tweakers geformuleerd als ‘Vodafone overweegt klacht tegen T-Mobile om iPhone-deal’) daarom aangepast.

Juristen van Vodafone kijken naar de zaak, maar er is op korte termijn geen actie gepland. Volgens een woordvoerster is de iPhone al een halfjaar te koop en zijn er veel meer smartphones bijgekomen. Als een volgend model weer uitsluitend via T-Mobile te koop zal zijn, zou de situatie er anders voor kunnen staan.

Tweakers belde ook met de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa. Die zegt dat het onrechtmatig verklaren van de iPhone-deal in Nederland niet aan de orde is. Wat de NMa betreft mag Apple kiezen om de iPhone alleen via beperkte kanalen beschikbaar te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:29
Categorie Providers
Onderwerpen exclusief, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.