Europese Hof: ‘België moet koppelverkoop toestaan’

Het Europese Hof van Justitie vindt dat België niet langer mag vasthouden aan het verbod op koppelverkoop. Door regel is het niet mogelijk om de iPhone met subsidie bij een exclusief abonnement aan te bieden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

quickenborneHet Europese Hof van Justitie vindt dat België niet langer mag vasthouden aan het verbod op koppelverkoop. Door regelgeving is het niet mogelijk om de iPhone met subsidie bij een exclusief abonnement aan te bieden, zoals in veel andere Europese landen gebeurde.

België kwam daardoor in een unieke positie: operator Mobistar en Apple Premium Resellers mochten als enigen de iPhone in België verkopen, maar mochten er geen verplicht abonnement aan koppelen. Dat het onderwerp nu weer op de Europese agenda staat, komt door een geschil tussen VAB en Total, exploitant van tankstations. Total bood klanten pechhulp aan als ze een bepaalde hoeveelheid benzine tankten. VAB diende een klacht daarover in, maar het Europese Hof vindt dat weggeven van cadeau’s bij aankopen mogelijk moet zijn. Het hof is van mening dat het verbod op koppelverkoop de vrijheid van handel inperkt.

De reacties op de uitspraak zijn niet onverdeeld positief: de zelfstandigenorganisatie Unizo vreest dat multinationals grote cadeau’s gaan aanbieden, waardoor kleine handelaars uit de markt worden geprijsd. De werkgeversorganisatie VBO is wel blij met de uitspraak en wil dat de Belgische wetgeving snel wordt aangepast. Koppelverkoop heeft overigens niet alleen te maken met het weggeven van cadeau’s: het kan ook betekenen dat je verplicht bent een bepaald product te kopen, om een ander product in handen te krijgen. Bij de iPhone betekent het, dat je verplicht bent een telefoonabonnement af te sluiten om überhaupt de iPhone te kunnen kopen. Dit is de situatie die momenteel in veel Europese landen geldt. De Belgische minister van economie Vincent Van Quickenborne ijvert er al lange tijd voor om het verbod af te schaffen. Hij vindt het achterhaald en zegt: “Het Europees Hof heeft een duidelijke uitspraak gedaan. De handel en de consument zullen er hun voordeel bij halen.”

Meer info: Standaard en deredactie
Tipgever: Jens, Ben en Stijn

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 22:20
Categorie Providers
Onderwerpen belgische apps, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.