EFF_Logo

EFF wil na iPhone ook jailbreaken van andere apparaten legaal laten verklaren (jailbreak)

De EFF wil dat het jailbreaken van andere apparaten dan smartphones ook mogelijk wordt. Ze hebben daarvoor een verzoek ingediend bij de

EFF_LogoHet jailbreaken van een iPhone is in de Verenigde Staten al geruime tijd legaal. De Electronic Frontier Foundation kreeg voor elkaar, dat er een uitzondering werd gemaakt op de Digital Millennium Copyright Act (DCMA), waardoor het is toegestaan om aanpassingen te doen aan de software op gekochte producten. Nu wil de EFF dat ook het jailbreaken op tablets, gameconsoles en andere apparaten legaal wordt verklaard. Ze willen dat de wet daarop wordt aangepast. Voor de iPhone-gebruikers verandert er niets: voor hen blijft de huidige situatie gelden. Dat houdt in dat Amerikanen vrije keuze hebben in de software die ze installeren op hun iPhone.

Om ook het jailbreaken op andere apparaten legaal te maken, volgt de EFF opnieuw het standpunt dat gebruikers software moeten kunnen installeren, zonder dat er restricties op zitten. Ze spreken daarbij over “smartphones, electronic tablets, and video game consoles”. De gebruikers moeten wettelijke bescherming krijgen, zegt EFF-directeur Corynne McSherry. De huidige uitzonderingspositie die al geldt voor smartphones stelt wel strenge beperkingen aan het rooten, jailbreaken en unlocken van smartphones. De DMCA regelt in de Verenigde Staten de wetgeving rond auteursrechten en is dus niet rechtstreeks van toepassing op Nederlandse burgers. In Nederland geldt een totaal ander rechtssysteem (met respectievelijk common law en civil law). In ons land valt jailbreaken onder een vergelijkbare uitzondering van artikel 45m van de Auteurswet.

Wat de EFF betreft: zij roepen hardwaremakers op om hun systemen opener te maken. Als jailbreakers zich intensief met een platform bemoeien ontdekken ze nieuwe mogelijkheden en zorgen ze voor verbeteringen in de gebruikservaring, meent de EFF. Verder wil de organisatie dat artiesten voortaan fragmenten van dvd’s of downloaddiensten mogen gebruiken om nieuwe remixes te maken.

Meer info: EFF

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2011, 10:37
Categorie Jailbreak
Onderwerp jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.