Definitieve iPhone SDK komt pas in juni

Volgens bronnen van iLounge komt de iPhone SDK op 6 maart in een niet-complete betaversie beschikbaar. De definitieve versie komt in juni en zal zorgen voor een gesloten, gecontroleerd ontwikkelproces waarbij alleen goedgekeurde applicaties via de iTunes Store aangeboden mogen worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone SDK komt pas in juniVolgens verschillende bronnen van iLounge.com komt er volgende week slechts een incomplete beta van de SDK beschikbaar. De definitieve versie komt pas in juni, als Apple de jaarlijkse Worldwide Developers Conference organiseert. Apple zal de bijeenkomst op 6 maart gebruiken om formele aankondigingen te doen. Er zullen mogelijk controversiële beperkingen in softwareontwikkeling en -publicatie worden aangekondigd. Drie punten springen eruit in de geruchten die iLounge heeft onderschept: de iTunes Store zal dienstdoen als centrale hub, Apple bepaalt zelf welke software geïnstalleerd mag worden en ontwikkelaars kunnen geen software schrijven die direct communiceert met Dock Connector-accessoires.

Om met het eerste punt te beginnen: de iTunes Store wordt een centraal punt waar je applicaties kunt vinden en aanschaffen. Alle officiële native applicaties zullen via de iTunes Store worden aangeboden, net zoals je nu al podcasts en games via de Store kunt opzoeken en downloaden. Sommige ontwikkelaars zien het als een logische stap, anderen zouden liever zien dat software ook via de website van de ontwikkelaar of via softwareportals wordt aangeboden.

Dat Apple bepaalt welke applicaties tot de iPhone en iPod touch worden toegelaten is ook geen verrassing, maar het zal bij ontwikkelaars niet goed vallen. Alleen Apple bepaalt welke applicaties goed genoeg zijn om te publiceren in de iTunes Store. Hoe dit voor ontwikkelaars uitpakt is moeilijk te zeggen: mogelijk wordt Apple straks overspoeld door applicaties van allerlei ontwikkelaars, of geven ze voorrang aan grotere bedrijven. Apple’s huidige goedkeuringsproces voor producten van derden is een langdurig traject. Als Apple ook alle volgende versies van eenmaal goedgekeurde applicaties wil keuren, levert dat opnieuw vertraging op.

De bronnen van iLounge zeggen dat er sprake zal zijn van een streng gecontroleerd proces. Het huidige open proces waarbij iedereen applicaties voor Mac OS X kan ontwikkelen zal worden verruild voor een gesloten omgeving. Ontwikkelaars die niet meedoen aan Apple’s SDK en applicaties voor gejailbreakte iPhones ontwikkelen kunnen het makkelijker krijgen: ze kunnen sneller applicaties op de markt brengen en zijn vrijer in hun keuzes, maar lopen wel het risico dat ze bij elke firmware-update aanpassingen moeten doen. Zoals gezegd verwacht iLounge dat Apple op 6 maart alleen een aankondiging doet van de SDK, de aanwezigen gaat voorbereiden op een gesloten omgeving en een niet-complete betaversie van de SDK beschikbaar gaat stellen. De daadwerkelijke SDK komt dan in juni, gelijktijdig met de Worldwide Developers Conference in San Francisco. Er zullen op 6 maart ook aankondigingen worden gedaan over zakelijke functies, zoals ondersteuning voor Microsoft Exchange en Lotus Notes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:04
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.