China’s grootste webwinkel verkoopt slechts vijf iPhones

Taobao.com heeft als enige Chinese webwinkel een officiële shop van China Unicom. De verkoop van de iPhone loopt daar niet zoals verwacht: in twee weken tijd zijn maar vijf stuks verkocht.

china iphoneChina Unicom heeft een officiële iPhone-winkel geopend op Taobao.com, een Chinese variant op eBay. Het is de enige webwinkel, buiten de website van China Unicom om, waar je de iPhone kunt kopen. Maar het loopt tot nu toe niet erg storm. Sinds de winkel op 22 november werd geopend zijn er nog maar vijf iPhones verkocht: tweemaal de 8GB iPhone 3G en drie stuks van de 16GB iPhone 3GS.

Verkoop via de fysieke winkels loopt evenmin vlot: tijdens de eerste verkoopdagen werden maar 5.000 stuks verkocht. De grootste concurrent is de grijze markt, waar de iPhone als los toestel veel goedkoper te krijgen is: $800 in plaats van $1.024. Aan het probleem dat er geen Wi-Fi in de officiële iPhones zit, wordt nog gewerkt. Wi-Fi werd achterwege gelaten omdat de Chinese overheid de voorkeur gaf aan een concurrerende Chinese oplossing. Die beperking is in mei ingetrokken, maar de productie van de iPhone was op dat moment al begonnen.

In een toekomstige versie van de Chinese iPhone zal wel Wi-Fi aanwezig zijn, hebben officials van China Unicom gezegd. In (bijna-)buurland Zuid-Korea aat het een stuk beter: daar zijn sinds afgelopen week meer dan 60.000 stuks verkocht. Dat de Chinezen niet aan de iPhone willen, heeft wellicht te maken met het feit dat ze niet gewend zijn om kleine betalingen via hun mobiele telefoon te doen. Creditcards zijn in China steeds meer gemeengoed, maar de doelgroep van de App Store (veelal jongeren) hebben ze niet. De Chinezen betalen liever met prepaid-kaarten van lokale operators. Om meer klanten te trekken zou Apple daarom meer betaalopties en meer lokale content moeten aanbieden.

Toch verwacht China Unicom dat de iPhone een succes wordt in China: binnen drie jaar moet 10% van de 3G-gebruikers een iPhone gebruiken. De iPhone zal volgens de directievoorzitter van China Unicom de bestverkochte smartphone van China worden.

Via: Apple Insider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2009, 12:12
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.