Bob Mansfield weg uit Apple-management, blijft werken aan speciale projecten

Bob Mansfield maakt niet langer deel uit van het senior management van Apple. De topman gaat speciale projecten uitvoeren.

bob-mansfield-breed
Bob Mansfield werkt niet langer als Senior Vice-President of Technology bij Apple, maar blijft wel werken aan speciale projecten. Afgelopen nacht werd ontdekt dat Mansfield’s biografie van de Apple-website was verdwenen. De indruk ontstond daardoor dat Mansfield begonnen was aan zijn al eerder aangekondigde pensioen. Apple heeft inmiddels bevestigd dat Mansfield niet langer deel uitmaakt van het senior-managementteam, maar wel blijft werken aan speciale projecten.

dan-riccioMansfield zou in juni 2012 met pensioen gaan en zou worden opgevolgd door Dan Riccio (zie foto) die voorheen verantwoordelijk was voor de iPad-hardware. Maar de nieuwe rol van Riccio en gerommel aan de top (vlak daarna vertrokken John Browett en Scott Forstall) hebben Mansfield er wellicht toe verleid om nog wat langer te blijven. AllThingsD meldde later dat Mansfield langer aanbleef, omdat hij wist dat Forstall zou verdwijnen. Er circuleerden verhalen dat Mansfield niet hield niet van Forstall’s confronterende stijl en hem zoveel mogelijk probeerde te vermijden.

Geld om van zijn pensioen te genieten was niet het probleem, want in 2012 werd bekend dat Mansfield eerst voor $12,5 miljoen en later dat jaar nog eens voor $20 miljoen aan Apple-aandelen had verkocht.

https://www.youtube.com/watch?v=xNsGNlDb6xY

Mansfield werd bekend door de vele productfilmpjes waarin hij samen met Jonathan Ive vertelde hoe nieuwe producten waren ontstaan. Ive nam daarbij de designkant voor zijn rekening, Mansfield vertelde over het immer ingewikkelde proces om de hardware te ontwikkelen. In bovenstaand filmpje over de iPhone 5 is Mansfield vanaf 1:08 minuten te zien. In zijn nieuwe rol zal Mansfield werken aan speciale projecten en daarbij rechtstreeks rapporteren aan CEO Tim Cook. Dezelfde rol is overigens weggelegd voor Scott Forstall, die na zijn vertrek als hoofd iOS-software ook speciale projecten kreeg toebedeeld.

Mansfield werkte 13 jaar bij Apple toen hij in juni 2012 aankondigde met pensioen te willen gaan. Vervolgens maakte Cook bekend dat Mansfield tot eind 2014 bij Apple zou blijven. Aan gebrek aan werkzaamheden zal het in ieder geval niet liggen: Apple zou bezig zijn met veel nieuwe producten, waaronder een horloge, goedkopere iPhone en misschien zelfs een televisie. Mansfield zou volgens een eerder artikel van The New York Times zeer geïnteresseerd zijn in wearable producten. Zelf draagt hij een Jawbone UP en Nike Fuelband, dus het zou vreemd zijn als Mansfield het debuut van Apple’s eigen horloge (dat bomvol biometrische sensoren zou zitten) niet meer meemaakt.

AllThingsD kreeg een reactie van Apple:

“Bob is no longer going to be on Apple’s executive team, but will remain at Apple working on special projects reporting to Tim,” company spokesman Steve Dowling told AllThingsD.
He declined any further explanation, refusing to comment on the reasons behind Mansfield’s abrupt demotion or whether Apple plans to appoint a new SVP of technologies.

Update: via Google’s cache is de biografiepagina van Bob Mansfield voorlopig nog wel te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2013, 9:03
Categorieën Apple, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.