Apple onderzoekt mogelijke kinderarbeid bij Pegatron

Een rapport van China Labor Watch stelt dat er bij Apple-fabrikant Pegatron kinderarbeid plaatsvindt. Apple belooft onderzoek te doen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Pegatron budget-iPhoneApple onderzoekt of er bij hardware-leverancier Pegatron kinderarbeid plaatsvindt. Aanleiding hiervoor is een rapport van China Labor Watch, waarin wordt gesteld dat dit het geval is. Volgens China Labor Watch is er ook sprake van een te laag loon en slechte werkomstandigheden. De gemiddelde werkweek duurt volgens de arbeidsinstantie 66 tot 69 uur – een aantal dat volgens eerder onderzoek van Apple op gemiddeld slechts 46 uur ligt.

Apple benadrukt in een reactie op China Labor Watch de werkomstandigheden bij fabrikanten zeer serieus te nemen. Datzelfde stelde Apple afgelopen jaar ook, toen berichten over slechte arbeidsomstandigheden bij fabrikant Foxconn ertoe leidden dat Apple maatregelen nam. In maart 2013 vertelde Apple dat 99 procent van de fabrikanten een werkweek van maximaal 60 uur hanteert. In reactie op de situatie bij Pegatron wordt onder andere het volgende gesteld:

Het laatste rapport van China Labor Watch bevat beweringen die nieuw zijn voor ons en we zullen ze onmiddelijk onderzoeken. We sturen onze onderzoeksteams later deze week naar Pegatron, RiTeng en AVY voor een speciale inspectie. Als hieruit blijkt dat werknemers te weinig betaald krijgen of dat er geen compensatie voor overwerk wordt betaald, zorgen wij ervoor dat Pegatron ze volledig zal compenseren.

Pegatron is volgens geruchten één van de grote partijen die samen met Apple werkt aan de volgende iPhone. In juni vertelde het bedrijf nog dat een mogelijke budget-iPhone niet goedkoop zou zijn.

Update: Het rapport over de arbeidsomstandigheden bij Pegatron blijkt informatie te bevatten over de nieuwe budget iPhone. Een goedkope iPhone met plastic behuizing die binnenkort op de markt komt, wordt meermaals genoemd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2013, 15:14
Categorie Apple
Onderwerp pegatron

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.