BitTorrent gaat app voor live videostreams uitbrengen

BitTorrent Live is binnenkort als app verkrijgbaar. Met BitTorrent Live kun je live videostreams uitzenden en bekijken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

bittorrent liveStel je voor dat je op een belangrijk evenement bent en met je iPhone live videobeelden zou willen streamen. Er zijn diensten waarmee dat kan, zoals Ustream en Livestream, maar die zijn vaak afhankelijk van een specifieke verbinding. Als de servers van de aanbieder overbelast zijn, werkt het niet. BitTorrent heeft daarom BitTorrent live bedacht, een peer-to-peer dienst om je video naar een aantal kijkers te sturen, die tegelijk weer dienst doen als zender. Momenteel bestaat BitTorrent Live alleen op de desktop, maar er komt ook een mobiele app aan. Het is nog onduidelijk of de app alleen bedoeld is om te kijken, of dat je er ook zelf video’s mee kan streamen. De al bestaande BitTorrent Sync-app voor iOS is alleen bedoeld om bestanden en mappen te synchroniseren tussen je apparaten.

BitTorrent Live is nog in beta, maar er zijn afgelopen jaar wel sprongen vooruit gemaakt, aldus de organisatie. De app zal in een alfaversie beschikbaar komen, in een versie die nog niet helemaal af is. Helemaal vlekkeloos zal ook deze oplossing niet helemaal werken, want er moeten wel genoeg kijkers zijn om zonder horten en stoten te kunnen spelen. Zijn er onvoldoende kijkers, dan start de video later of speelt helemaal niet af. Op de website van BitTorrent staan een aantal featured video’s waarbij het wel goed werkt.

BitTorrent Live werd de afgelopen drie jaar ontwikkeld onder leiding van Bram Cohen. Tv-diensten zoals Netflix en Hulu kunnen in theorie deze oplossing gebruiken om de kosten te verlagen. Het protocol vermindert het dataverbruik met 99% en veroorzaakt slechts een vertraging van vijf seconden, zelfs als er miljoenen kijkers zijn. Je kunt zelfs interactieve functies zoals chat en Twitter gebruiken, zonder dat mensen een vertraging merken. In Nederland kan een dienst als Uitzending Gemist er profijt van hebben, maar er zit wel een nadeel aan: gebruikers moeten eenmalig een browserplugin downloaden of de toekomstige app installeren. BitTorrent Live kost niets. Je moet alleen een klein licentiebedrag betalen als je je videostream commercieel wilt uitbuiten met advertenties. Concurrerende diensten zoals Ustream en Livestream laten je betalen per kijker.

Het is nog even afwachten wanneer de BitTorrent Live-app beschikbaar komt en of iOS als eerste aan de beurt is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:22
Onderwerp bittorrent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.