Bijna 1 miljoen Nederlanders op 4G

Al bijna 1 miljoen Nederlanders gebruiken 4G. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse providers KPN, Vodafone en T-Mobile hebben vrijgegeven.

iculture-4g-logoDe Nederlandse mobiele operators hebben al bijna 1 miljoen klanten die al gebruik maken van 4G. KPN heeft inmiddels meer dan 300.000 klanten op het 4G-netwerk zitten, T-Mobile had in december 270.000 klanten die er gebruik van maakten en Vodafone heeft 200.000 4G-gebruikers. De cijfers van Vodafone werden vandaag bekend, die van KPN en T-Mobile dateren van december vorig jaar en zijn sindsdien alweer gestegen. Het gaat dus om meer dan 800.000 Nederlanders die al mobiel internetten op 4G-snelheid. Volgens Vodafone gebruiken deze klanten 55 procent meer data, sinds het 4G-netwerk in augustus werd opengesteld voor consumenten.

kpn-dekking-4g-nederlandBijna 600.000 Vodafone-klanten wonen in het dekkingsgebied. Daarvan heeft eenderde een toestel en een abonnement dat geschikt is voor 4G. Het cijfer van 55 procent is gemeten door te kijken naar Vodafoneklanten die de afgelopen maanden hun RED-abonnement verlengden en daarbij toegang kregen tot 4G. Deze klanten gingen 55 procent meer data verbruiken. Vodafone denkt in het voorjaar 2015 landelijke dekking te hebben. Net als T-Mobile, die qua dekking nog wat achterloopt. Terwijl Vodafone al 30% van de Nederlandse bevolking kan bereiken met de huidige inzet van masten, is dat bij T-Mobile nog maar 21%. KPN is veel eerder begonnen en zit inmiddels al op een dekking van 80%. Tele2 gaat ook een 4G-netwerk uitrollen, maar heeft dit nog niet open gezet voor consumenten. Met 0% dekking hobbelt de prijsvechter achteraan.

Ondertussen staan de ontwikkelingen bij de kleine aanbieders ook niet stil. KPN-dochter Simyo gaat bijvoorbeeld vanaf half februari 4G aanbieden bij de budgetabonnementen en rekent er 5 euro extra per maand voor. De kaart van KPN hierboven geeft overigens de meest optimistische situatie aan: KPN heeft qua oppervlakte al een dekking van 60% in Nederland. De dekking van Vodafone en T-Mobile hieronder ziet er heel wat minder vergevorderd uit. Eerst zie je de dekking van Vodafone, daarna die van T-Mobile op basis van de eigen dekkingskaarten die ze verstrekken. Dat T-Mobile zoveel 4G-gebruikende klanten heeft, ondanks de nog wat matige dekking, komt omdat klanten met alle abonnementen toegang krijgen tot het 4G-netwerk. Bij Vodafone heb je minimaal een RED-abonnement hebben of een aanvullende 4G-bundel afsluiten (namelijk bij de Bel+SMS+Web-abonnementen en bij de Scherp Sim Only’s). Meer over 4G lees je in ons Dossier 4G.

dekking-vodafone-4g dekking-tmobile-4g

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2014, 11:25
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.