Apple’s logistieke operatie: geheime vluchten met nieuwe iPhones

Hoe Apple het geheime vervoer van de iPhone 5c en iPhone 5s regelt. Van fabrieken en Russische militaire vrachtvliegtuigen naar de winkels.

FedExApple onthulde deze week twee nieuwe iPhones, maar veel iPhone-liefhebbers zullen zich niet realiseren welk geheime logistieke operatie aan het veelbesproken persevenement vooraf ging. Er moesten immers miljoenen exemplaren van de iPhone 5s en de iPhone 5c naar locaties overal ter wereld worden verscheept, zonder pottenkijkers en uitlekkende informatie. In een interessante reconstructie vertelt Bloomberg het verhaal over deze ingewikkelde onderneming. Het verhaal begint in China, waar de iPhones vanuit fabrieken in merkloze kisten op trucks en daarna op vrachtvliegtuigen worden geladen. Meestal zijn dat Boeing 777’s, die ongeveer 450.000 iPhones kunnen vervoeren en per stuk zo’n $242.000 kosten (waarbij brandstof meer dan de helft van de kosten behelst). Volgens anonieme bronnen heeft Apple zelfs wel eens oude Russische militaire transportvliegtuigen gebruikt om iPhones te vervoeren. De gehele reis, van fabriek tot winkel, worden de iPhones van zware beveiliging vergezeld.

Een vlekkeloos vervoer van de gewilde producten is cruciaal voor Apple; meer dan de helft van de jaarlijkse opbrengst komt voort uit de verkoop van iPhones. Apple rekent vooral op een grote verkooppiek na de release. Vorig jaar verkocht het bedrijf meer dan 5 miljoen stuks in het debuutweekend van de iPhone 5. “It’s like a movie premiere,” zei Richard Metzler, topman bij FedEx en andere logistieke bedrijven. “It all needs to arrive at the exact same time everywhere.”

Als de telefoons eenmaal in de winkel zijn aangekomen blijft Apple met iPhones tussen verkooppunten schuiven, op basis van de vraag naar het product. Zo kan het gebeuren dat iPhones die oorspronkelijk voor winkels in Europa waren bestemd uiteindelijk worden gebruikt om een stijging in de bestellingen via de website op te lossen. Aan dit proces komen miljarden berekeningen en formules te pas, maar het gaat dan ook om grote geldbedragen. Een goed voorbeeld van hoe dat mis kan gaan is Microsofts recente afschrijving van 900 miljoen dollar, vanwege niet verkochte Surface-tablets. Dit jaar lijkt Apple’s taak een nog grotere uitdaging, met twee nieuwe iPhone-modellen in acht verschillende kleuren. Voor het volledige verhaal kun je terecht op de website van Bloomberg. De pre-order van de iPhone 5c begint deze vrijdag in de landen waar de telefoon als eerste verkrijgbaar is.

Foto bovenaan: Jackie Curry via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2013, 21:31
Categorie Apple
Onderwerpen geheimhouding, iPhone 5c, iPhone 5s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.