iPhone 11 CAD schematische tekening.

Zo probeert Apple te voorkomen dat fabrieksgeheimen uitlekken

Apple neemt steeds strengere maatregelen om te voorkomen dat er vroegtijdig geheimen over toekomstige iPhones uitlekken uit de fabrieken. Een nieuw achtergrondverhaal duikt in de wereld van Apple-geheimen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Al ruim voordat de nieuwe iPhones in de winkel liggen lekken er al CAD-tekeningen en schematische afbeeldingen uit. Daardoor krijgen we al vroegtijdig een indruk hoe groot de camerabult zal zijn en waar de knoppen zitten. Fabrieksmedewerkers proberen op allerlei manieren onderdelen en tekeningen uit de fabriek te smokkelen om op de zwarte markt te verkopen. Uiteraard wil Apple dat voorkomen en neemt daarom allerlei maatregelen. The Information dook er bovenop.

Gelekte onderdelen op zwarte markt

Apple heeft het aantal medewerkers dat in de fabrieken op zoek gaat naar gelekte onderdelen de afgelopen tijd verminderd. In plaats daarvan zijn er metaaldetectors geplaatst die niet alleen bedoeld zijn voor de fabrieksmedewerker die de fabriek verlaten, maar ook voor andere zaken, zoals containers met afval. Ook daarmee is het mogelijk om onderdelen te smokkelen. Bij de iPhone 5c lukte het een medewerker zelfs om een vrachtwagen met duizenden gekleurde behuizingen naar buiten te smokkelen. In andere situaties zouden er tunnels zijn gegraven om de spullen naar buiten te krijgen.

Apple probeert tegenwoordig vooral te voorkomen dat er CAD-tekeningen en schema’s uitlekken. Beveiligers van Apple kunnen de fabriek op willekeurige momenten bezoeken, om inspecties uit te voeren. Als blijkt dat er iets is uitgelekt kan dat een boete van tientallen miljoenen dollars betekenen – behalve bij Foxconn, want dat bedrijf is zo belangrijk voor Apple dat er gunstiger voorwaarden gelden.

iPhone 11 Max CAD schematische tekening.

In 2017 kwam er ook al een verhaal naar buiten over gelekte geheimen. Toen zei een hooggeplaatste persoon binnen Apple dat de lekken nu vooral uit het hoofdkantoor van Apple komen en veel minder uit de toeleveringsketen. Fysieke onderdelen komen dan ook veel minder naar buiten. Wel zien we regelmatig dummy’s die op basis van gelekte tekeningen zijn gemaakt. Dat laatste levert voor Apple nog steeds hoofdbrekens op: een tekening kan worden gefotografeerd en zonder duidelijk zichtbare sporen naar buiten worden gesmokkeld. Helaas is het ook bij de iPhone 11 weer niet gelukt: bovenstaande blauwe tekeningen laten zien hoe de volgende iPhone er waarschijnlijk uit komt te zien.

Het volledige verslag kun je lezen bij The Information.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.