Apple’s A4-chip onder de electronenmicroscoop

iFixit heeft samen met Chipworks de processor van de iPad beter bekeken. De chip blijkt te bestaan uit 3 lagen, waarvan nog maar eentje door Samsung wordt gemaakt.

a4 rontgenWe hebben gezien hoe iFixit de iPad uit elkaar haalde. Maar wat ze nog niet hadden gedaan, is het uitpluizen van de Apple A4-chip. Ze schakelden Chipworks in, een bedrijf dat zich met reverse-engineering van halfgeleiders bezighoudt en bijvoorbeeld onderzoekt in hoeverre bedrijven processortechnologie van elkaar hebben gestolen. Met professionele laboratoriumapparatuur, zoals röntgenapparaten en electronenmicroscopen, gingen ze aan de slag. Daarbij bleek opnieuw dat de A4 sterke overeenkomsten vertoont met de Samsung-processor in de iPhone. Maar er staat deze keer alleen een Samsung-logo op het RAM-gedeelte, niet op de processor.

iFixit denkt ook dat het een single-core Cortex A8 ontwerp is en niet de onbevestigde multi-core A9. De A4-chip blijkt als package-on-package (PoP) te zijn geconstrueerd en bestaat uit drie hoofdlagen. Dat geeft Apple de mogelijkheid om RAM van elke fabrikant te kopen; ze zitten niet vast aan Samsung.

De A4-processor zou sneller moeten zijn dan de 1GHz Qualcomm-processor die in Google’s Nexus One wordt gebruikt. iFixit en Chipworks hebben nog meer onderdelen onder de electronenmicroscoop gelegd, zoals de accelerometer, de aansturing van het scherm en de audioprocessor.

Op de afbeelding is een röntgenfoto van de A4-chip te zien.

Meer info: Apple A4-teardown

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2010, 11:30
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.