VirusBarrier

Apple verwijdert ‘misleidende’ antivirusapps uit App Store

Apple heeft de 'misleidende' antivirusapp VirusBarrier uit de App Store gehaald. Andere antivirussoftware is ook niet langer beschikbaar.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

VirusBarrierWie zoekt naar een antivirusapp voor de iPhone, stuit mogelijk op een minder uitgebreid aanbod dan voorheen. Apple heeft de iPhone-app VirusBarrier uit de App Store gehaald en volgens de ontwikkelaar is er een klopjacht gaande naar dit soort apps. Apple zegt dat dergelijke antivirusapps misleidend zijn, omdat ze het idee geven dat er virussen voor iOS zijn.

Hoewel beveiligingsonderzoekers in het verleden af en toe waarschuwden voor mogelijke virussen en malware voor de iPhone, is er nog geen grootschalig virus rondgegaan waardoor iOS-gebruikers werden getroffen. De beveiliging van iOS-apps zorgt ervoor dat een kwaadwillende app nooit de rest van je iPhone of iPad kan besmetten, waardoor iDevices na meerdere jaren nog steeds vrij veilig zijn.

Toch besloot ontwikkelaar Intego om de antivirusapp VirusBarrier uit te brengen. Niet om je iPhone te beschermen, maar om andere apparaten tegen virussen te behoeden. Door op de iPhone te scannen naar virussen in je mailbox, voorkwam de app dat je deze bestanden opende op een computer. Apple vreest echter dat gebruikers denken dat er iPhone-virussen bestaan, omdat een antivirusapp zoals VirusBarrier beschikbaar is. Intego-CEO Jeff Erwin probeerde het verwijderen van de app aan te vechten, maar dat mislukte:

Ik snap Apple min of meer wel. Hoewel we erg duidelijk zijn over wat ons product doet, zijn er nog steeds klanten die verward waren over waarom de app hun iPhone of iPad scande. Veel mensen hebben geen techachtergrond en snappen het niet.

VirusBarrier zou niet de enige antivirusapp zijn die Apple uit de App Store heeft gehaald. Volgens Erwin zijn er de laatste tijd veel meer vergelijkbare apps verwijderd, vermoedelijk om dezelfde reden.

Wil je meer weten over antivirus en vraag je je af of je antivirus op de Mac en iOS nodig hebt? Dan hebben we daarover een apart artikel:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2017, 11:36
Categorie Apps
Onderwerpen malware, virus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.