Wanneer je nu iets wil kopen met achteraf betalen, ben je aangewezen op betaalpartners zoals Klarna en AfterPay. Sommige webshops bieden ook hun eigen variant hiervan aan. Uit nieuwe geruchten blijkt dat Apple een dergelijke dienst wil toevoegen aan Apple Pay, genaamd ‘Apple Pay Later’. Hiervoor gaat Apple wederom een samenwerking aan met Goldman Sachs. Voor de Apple Card-creditcard werken de twee ook al samen.
‘Rentevrij aflossen mogelijk met Apple Pay Later’
Apple zou werken aan twee varianten van de dienst: een rentevrije periode waarmee je in 4 termijnen van twee weken betaalt, maar ook een langere periode mét rente. Het eerste programma is prettiger voor kleinere aankopen van €100, terwijl je voor een grote aankoop zoals een dure televisie misschien wat meer tijd wil hebben om dit terug te betalen. Hoeveel rente Apple in het tweede geval wil vragen is nog niet bekend. In het eerste programma betaal je meteen al een vierde van het bedrag. Hoe dat in het tweede programma werkt is nog onbekend.
Abonnees van de dienst kunnen bij een online aankoop en in de fysieke winkel kiezen voor gespreid betalen. Om gebruik te maken van Apple Pay Later is geen Apple Card vereist. Deze creditcard is bij ons niet beschikbaar, wat iets meer hoop geeft op een Nederlandse en Belgische introductie van Apple’s nieuwe dienst. Toch zouden we die hoop wel met een korrel zout nemen.
Achteraf betalen met Apple Pay: een verstandige zet?
Hoewel een dergelijke functie ongetwijfeld goed zal werken en prettig zal zijn in het gebruik, hebben we twijfels hoe verstandig het is om dit te introduceren. Apple ligt op dit moment onder vuur omtrent de machtspositie met de App Store en andere diensten. Het bedrijf zou te veel macht bij zich houden en eerlijke concurrentie tegengaan.
Wanneer Apple-klanten gebruik maken van de achteraf betalen dienst, hebben ze schulden bij Apple en wordt het nog onaantrekkelijker om over te stappen van de iPhone naar een ander toestel. Dat de marktwaakhonden hier streng naar zullen kijken, is vrijwel zeker. Mark Gurman van Bloomberg benadrukt dat Apple de betaalvoorwaarden van PayPal in Amerika wil overnemen. Apple speelt op die manier het spel voorzichtig.
Voordat het achteraf betalen met Apple Pay in Nederland echt van de grond kan komen, denken wij dat er eerst meer webshops gebruik moeten maken van de dienst. Op dit moment is dat aantal vrij beperkt. Grote winkels als Media Markt, Amazon en bol.com doen bijvoorbeeld niet mee met online Apple Pay. In onze tip lees je welke online winkels Apple Pay accepteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Belachelijk achteraf betalen… verbieden
Werelddominantie voor Apple vindt ik niet zo erg, zolang ik geen gebruik hoef te maken van Android, Windows vindt ik het prima.
@Danny: Mee eens als je het geld niet heb koop je het niet, dan spaar je maar wat langer door.
Hier lopen 2 dingen door elkaar . Je hebt achteraf betalen, dat is betalen nadat t Product bij je is aangekomen. En jehebt afbetalingsregelingen dat zijn twee verschillende dingen , in dit verhaal loopt dat wonderlijk door elkaar. Bij afterpay Heb je geen rente , je moet gewoon binnen 14 dagen betalen, is fijn vanwege de criminaliteit, je betaald pas als je je product binnen hebt
Lenen maakt je tot een slaaf van een ander. Gewoon sparen voor wat je nodig hebt of graag wilt kopen.
Zo’n gek idee is het niet, want van sommige producten zou je het eerst willen ontvangen / bekijken voordat je zeker bent dat je het wilt houden en dus wilt betalen. Als je binnen vrije retourperiode wilt retourneren, dan hoef je in ieder geval niet op je geld te wachten.
Als je veel later wilt betalen omdat je het geld nog niet hebt, dan vind ik overigens ook dat het een slechte zaak is.
Dit lijkt op wat ze ‘vroeger’ bij de Bijenkorf hadden. Je kon bij de Bijcard kiezen of je wilde dat Bijenkorf binnen een maand incasseerde of je kon zelf kiezen wanneer je ging terugbetalen. Na een maand ging de renteteller lopen. Dan is het inderdaad een krediet geworden en kost het heel veel rente. Een slecht idee voor mensen die niet met geld om kunnen gaan. Maar in de US is het gebruik van creditcards sowieso meer ingeburgerd en kopen mensen veel meer op afbetaling. In Nederland voert men gelukkig campagne om mensen hier van te behoeden.
Helemaal mee eens, prima omschreven!
En handig om iets te kopen bij een webwinkel waar je nog nooit iets hebt gekocht en op deze manier wilt uitzoeken of het veilig is om te kopen. Achteraf betalen geeft mij dan weer een fijn gevoel.
Gelukkig lees ik hierboven alleen maar positieve en slimme reacties. Of zijn wij Nederlanders gewoon niet een “credit card volk” zoals de Amerikanen?
Achteraf betalen is prima (alhoewel ik daar zelf ook nooit voor kies), maar rente etc is een ander verhaal. Dan is het niet meer achteraf betalen maar lenen en ik heb meegekregen om nooit te lenen. Het enige waarvoor ik zou lenen is een huis (lees: hypotheek).
En hoe zit het met de veiligheid voor webwinkels zelf ?