Apple blokkeert iPhone-applicaties over Dalai Lama in China

In China blijken applicaties die met de Dalai Lama te maken hebben, niet te worden aangeboden via de App Store. Operator China Unicom meldt intussen dat er nu 300.000 iPhones in China zijn verkocht.

iphone china unicomApple blokkeert iPhone-applicaties over de Dalai Lama in China, zo blijkt uit een inventarisatie. Applicaties die in andere landen gewoon verkrijgbaar zijn, blijken in de Chinese App Store te ontbreken. Vijf iPhone-applicaties die met de Dalai Lama te maken hebben mogen niet in China getoond worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Dalai Quotes, een verzameling inspirerende uitspraken van de geestelijk leider. Een algemenere applicatie is Nobel Laureates, een opsomming van winnaars van de Nobelprijs. Daarin wordt ook de Dalai Lama als winnaar genoemd. Een woordvoerster van Apple reageerde daarop: “Not all apps are available in every country”. Ze gaf daarbij aan dat Apple zich aanpast bij lokale wetgeving.

Volgens de Chinese autoriteiten is de Dalai Lama gevaarlijk omdat hij voorstander is dat Tibet zich afsplitst van China. Ook applicaties over andere ‘ongewenste’ personen, zoals Rebiya Kadeer, zijn niet in de Chinese App Store te vinden. Ontwikkelaars kunnen trouwens zelf aangeven in welke landen ze hun applicatie willen verkopen. Dat is bij de applicatie over Kadeer niet het geval: ontwikkelaar James Boldison gaf aan dat hij zijn applicatie bij alle App Stores wereldwijd heeft aangemeld. De ontwikkelaar van de Dalai Quotes-applicatie wist niet dat zijn applicatie was weggehaald. Hij is er ook niet over geïnformeerd.

In China is het ook niet mogelijk om zomaar informatie te zoeken: op iPhones die in de Apple Store in Bejing als demonstratie-units staan opgesteld kun je wachten tot je een ons weegt als je in Safari ‘Falun Gong’ intikt. Andere zoektermen vindt de browser wel meteen. Het zou te maken hebben met de ‘Great Firewall’ die China heeft opgetrokken, om te voorkomen dat de inwoners met ongewenste informatie in aanraking komen.

Ondertussen elders in China… blijkt operator China Unicom inmiddels al 300.000 iPhones te hebben verkocht. De Chineze hadden blijkbaar wat tijd nodig om in de iPhone-roes te komen. In de eerste veertig dagen na de lancering van de iPhone in China waren er nog maar 100.000 stuks verkocht. Nu, twintig dagen later, staat de teller al op 300.000.

Via: Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2009, 16:21
Categorie Achtergrond
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.