Apple belooft oplossing voor spontane herstarts in iOS 7

Apple heeft toegegeven dat iOS 7 last heeft van spontane springboard-crash. Bij deze homescreen-crash verschijnt er een Apple-logo.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

ios-7-schermenApple heeft eindelijk een reactie gegeven op de vele plotselinge herstarts in iOS 7. In de afgelopen updates zijn heel wat kleine bugs opgelost, maar eentje bleef hardnekkig bestaan: het willekeurig herstarten van je iPhone en iPad. Na maanden de klachten te hebben aangehoord heeft Apple nu eindelijk een reactie gegeven: er komt een oplossing: “We brengen in een komende software-update een fix uit voor een bug die in sommige gevallen een homescreen-crash veroorzaakt”, aldus Apple. Mogelijk heeft Apple het over de publieke versie van iOS 7.1, ook al leidden de tot nu toe gepubliceerde betaversies (waaronder iOS 7.1 beta 4) nog niet tot een oplossing.

Geen crash, maar een Springboard-herstart

Het spontaan herstarten van de iPhone kan je eigenlijk niet bestempelen als echte vastloper. Het is niet zo dat je geen kant meer op kan in het systeem. Een volledige herstart is het echter ook niet. Wat er gebeurt laat zich het beste omschrijven (en dat is feitelijk ook wat er gebeurt) als een ‘Springboard crash’. Je krijgt een zwart scherm te zien en vervolgens het Apple-logo dat je ook ziet als je de iPhone handmatig herstart. Het Springboard-proces draait altijd op de achtergrond en is verantwoordelijk voor het tonen van het homescreen. Voor de uniformiteit spreken we in het verdere artikel over ‘herstart’ als we deze Springboard-crash bedoelen, omdat dat het meest nauwkeurig het gevoel benadert. Je kunt na een herstart vrij snel weer verder werken, maar hoogst onaangenaam is het wel en in sommige gevallen kan het zelfs gepaard gaan met dataverlies.

Herstart komt in iOS 7 al langer voor

De reboots werden voor het eerst vastgelegd en opgepikt in het begin van oktober 2013, toen iOS 7.0.2 anderhalve week uit was. Op iPhoneclub schreven we er op 9 oktober over met een behoorlijke slag om de arm. We noteerden dat sommige gebruikers last hadden van spontane herstarts van de iPhone 5s. Gebruikers van Apple’s eigen iWork-apps zagen zelfs een blue screen of death vooraf gaan aan de herstart, een fenomeen dat verwijst naar oudere versies van Windows. Ook daar stuitte je op een blauw scherm bij een crash, waarna een reboot nodig was.

Niet alleen iPhone 5s

Aanvankelijk leek het probleem van de herstarts van iOS 7 samen te hangen met de nieuwe 64 bit-processor van de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini Retina. Inmiddels is ook duidelijk dat de herstarts gebeuren op oudere toestellen waarop iOS 7 is geïnstalleerd. In reacties op de iPhone 5s-crashproblemen van 9 oktober en naar aanleiding van een Twitter-oproep door iCulture-redacteur Bart, meldden bezitters van vrijwel alle modellen zich: iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini, iPad mini retina en iPad Air. Anders gezegd: alle apparaten waarop je iOS 7 kan installeren, hebben sinds iOS 7 last van het euvel. De iPod touch 5e generatie ontbreekt overigens in dit rijtje, maar onduidelijk is of het probleem daar ook niet voordoet of deze gebruikers zich simpelweg niet gemeld hebben.

iOS 7 apparaten iPhone en iPad

Kun je iets tegen reboots doen?

In afwachting van de oplossing van Apple is er weinig te doen. Je kunt het probleem reproduceren door bijvoorbeeld in Tweetbot of de officiële Twitter-app meerdere webviews achter elkaar te openen. Gebruikers van iOS 7 hebben wel verschillende ideeën aangedragen die de herstarts in ieder geval tijdelijk lijken (!) te verhelpen.

iPhone vastloper blauw scherm

  • Zet de schakelaar om voor minder beweging in iOS 7. Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> Verminder beweging. Zorg ervoor dat de schakelaar groen is.
  • Sluit de Twitter-app ‘hard’ af. Druk twee keer op homeknop -> veeg Twitter omhoog. Kanttekening: zelf ervaar ik juist veel herstarts door veelvuldig in het multitask-scherm bezig te zijn.
  • Schakel ‘Ververs apps op achtergrond uit’. Instellingen -> Algemeen -> Ververs apps op achtergrond. De schakelaar moet wit zijn. Grote kanttekening: je schakelt nu ook de locatiefuncties van apps uit. Apple heeft GPS-toegang en de zogeheten ‘background fetching‘ (Ververs apps op achtergrond) waardoor apps op de achtergrond kunnen worden bijgewerkt helaas aan elkaar gekoppeld. Omdat deze optie daadwerkelijk de processen van apps stopt en geheugengebruik op de iPhone of iPad kan besparen, lijkt het de meest plausibele ingreep tegen de herstarts.
  • Herstel je iPhone of iPad volledig is de laatste optie die wordt genoemd. Andere gebruikers spreken tegen dat die ‘botte bijl-methode’ werkt en dat ze ook als ze met een volledig schone iPhone of iPad beginnen, nog kampen met herstarts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 16:16
Categorie Achtergrond
Onderwerp reboot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.