Analist: ‘Windows Phone gaat iOS in 2015 inhalen’

In 2015 zal Windows Phone het tweede mobiele besturingssysteem zijn, voorspelt een analist van IHS. Android groeit verder, iPhone valt licht terug en het marktaandeel van Blackberry stort volledig in.

nokia-lumianokia-lumiaAnalisten hebben soms opmerkelijke voorspellingen. Achteraf controleren of ze gelijk hebben gehad is trouwens een hele opgave, want uit marktonderzoeken blijken soms tegenstrijdige cijfers. De ene keer is Android aan het opmars bezig en een maand later blijkt de iPhone weer aan de winnende hand. Neem het daarom met een korrel zout wat analistenbureau IHS heeft voorspeld. Zij denken dat Windows Phone de nummer 2-positie in de markt voor smartphonebesturingssystemen gaat innemen. Dat gebeurt al in 2015, voorspelt het bureau. De groei komt vooral omdat het marktaandeel van BlackBerry instort.

Microsoft zal dan wel moeten opschieten, want de huidige verkoopcijfers van Windows Phone geven nog weinig reden tot een overwinningsroes. Als IHS gelijk krijgt, zou dat vooral komen door de samenwerking tussen Microsoft en Nokia. Beide bedrijven hebben genoeg marketingkracht en geld in huis om te zorgen dat potentiële kopers Windows Phone als een alternatief gaan zien. Nokia bevindt zich nu nog op de derde plaats in de lijst van wereldwijde smartphoneverkopen, achter Samsung en Apple. Maar de nieuwe Lumia-toestellen, vooral de Lumia 900, zullen ervoor zorgen dat mensen weer interesse krijgen in het bedrijf. Dat denkt tenminste IHS, die de voorspellingen onderbouwt met cijfers. In 2012 heeft Windows Phone een marktaandeel van 16,7 procent in de smartphonemarkt (in 2011 was dat nog 2 procent). Android gaat groeien van 47,4 naar 58,1 procent in 2015. En het marktaandeel van iOS gaat van 18 naar 16,6 procent in 2015, denkt IHS. Dat zorgt ervoor dat Apple op de derde plaats komt, achter Android en Windows Phone. IHS was vooral onder de indruk van de Lumia 900, die op CES 2012 werd gedemonstreerd: deze bevat een “flitsende set functies die het concurrerend maakt met de beste alternatieven uit het Android-kamp”, schrijft senior-analist Wayne Lam van IHS. Overigens zit het beeld er nog slechter uit voor RIM, die vorig jaar nog 32,7 procent marktaandeel had, maar in 2015 in de categorie ‘Overig’ terechtkomt, die in totaal 8,6 procent in beslag neemt.

Overigens is er in onderstaande cijfers alleen gekeken naar smartphones. Reken je ook iPod touch en iPad mee, dan heeft iOS opeens een veel groter marktaandeel.

ihs-cijfers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 januari 2012, 18:13
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.