Amerikaanse regering wil binnen vijf jaar digitale studieboeken de norm maken

Kabinet-Obama wil binnen vijf jaar digitale studieboeken de norm maken op scholen in de Verenigde Staten. Dat terwijl Apple kort geleden nog iBooks 2 lanceerde, waarmee je digitale schoolboeken kunt kopen en lezen.

Arne DuncanIn januari introduceerde Apple een nieuwe versie van iBooks, waarmee het ook mogelijk is om studieboeken te kopen en lezen. Hoewel sommigen sindsdien twijfelen over het nut hiervan, omdat niet iedere student een iPad kan betalen, lijkt de de Amerikaanse regering er wel heil in te zien: in een interview met The Associated Press lieten de Amerikaanse secretaris van onderwijs Arne Duncan en Federal Communications Commission-voorzitter (FCC) Julius Genachowski weten dat kabinet-Obama binnen vijf jaar digitale studieboeken beschikbaar wil maken voor alle studenten.

Duncan zei het volgende in het interview:

Willen we dat kinderen rondlopen met schooltassen van meer dan 20 kilo, waarvan ieder boek 50, 60 of 70 dollar kost en na een tijdje niet meer up-to-date is? Of willen we dat studenten rondlopen met een mobiel apparaat dat veel meer content bevat dan wij ooit voor mogelijk hielden, dat constant geüpdatet kan worden? Ik denk dat het een makkelijke keuze is.

Het is geen verrassing dat de FCC ook aan boord is. Zij brachten een korte tijd geleden nog de Digital Textbook Playbook uit, een document waarin er uitgebreid wordt gekeken naar de voordelen van digitale studieboeken.

Hoewel de ambities van de Amerikaanse regering niet direct iets met Nederland te maken hebben, laten ze wel zien hoe er vanuit een besluitorgaan wordt gekeken naar de nieuwe technologie. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat Nederland zal volgen, mocht het initiatief succesvol blijken in de Verenigde Staten. De grote Nederlandse schoolboekenuitgevers ThiemeMeulenhoff en Noordhoff Uitgevers zijn overigens met eigen initiatieven bezig, waardoor aanhaken bij de iBookstore minder snel zal gebeuren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2012, 14:22
Categorie Apps
Onderwerpen ibooks, onderwijs, studenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.