Aandelen Apple gevoelig voor geruchten

De aandelen Apple zakten na een gerucht dat de productie van de iPhone omlaag zou worden gebracht. Vervelend voor Apple, maar ze werken het zelf in de hand door geheimzinnigheid.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De Apple-aandelen zakten de afgelopen dagen met 7%, dus hebben wij de kans aangegrepen om er nog een paar bij te kopen. De oorzaak van de plotselinge koersdaling zijn geruchten dat Apple de productie van de iPhone omlaag heeft geschroefd van 9 tot 4,5 miljoen stuks. De beurswaarde van Apple zakte daardoor met $4 miljard. Hoe komt dat eigenlijk?

De website The Utility Belt denkt wel een antwoord te hebben. Allereerst over het iPhone-gerucht dat de afgelopen dagen rondging. Dat zou zijn verspreid door handelshuis Miller Tabak & Co, maar zij ontkennen dat ze zulke beweringen hebben gedaan. Het gerucht is bovendien niet erg logisch: nog geen week geleden bevestigde Apple nog de plannen om 10 miljoen iPhones in 2008 te verkopen, dus het zou vreemd zijn om dat zo snel te veranderen. Bovendien is de verkoop in Europa nog niet gestart, dus zou het vroeg zijn om nu al in te schatten hoe de totale verkoop gaat lopen. En ten derde zit Apple met het probleem dat elke analist wel een mening over het bedrijf denkt te moeten verspreiden, waar de markt nogal overspannen reageert. Die analisten raden ook maar wat: eentje zei dat Apple meer dan 500.000 iPhones in de eerste dertig uur zou verkopen, maar de werkelijkheid lag flink wat lager: 270.000 stuks.

Eigenlijk is Apple zelf ook de boosdoener: door zo geheimzinnig te doen geven ze juist voeding aan de wildste geruchten. Zelfs PR- en investor relations-medewerkers weten vaak niet wat er speelt waardoor analisten maar naar beste geweten moeten raden. Daardoor zakte de beurswaarde de afgelopen dagen met 7%, wat overeenkomt met een bedrag van $4 miljard. En dat is heel wat meer dat het vorige beursdrama waarbij Engadget een dreigend uitstel van de iPhone aankondigde.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 14:00
Categorie Apple
Onderwerpen aandelen, geruchten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.