Zoekmachine-app Izik is geoptimaliseerd voor tablets

Izik is een zoekmachine voor tablets. In plaats van lijstjes met zoekresultaten krijg je veel foto's te zien.

izik-ipadIzik is naar eigen zeggen de eerste zoekmachine, geoptimaliseerd voor tablets. De app is voor iPad en Android-tablets beschikbaar en pakt het anders aan dan je met Google gewend bent. Geen lijst met blauwe linkjes, maar een collage van teksten en plaatjes waarmee je je zoekactie kunt verfijnen. Je hoeft daarbij nauwelijks tekst in te typen. Izik filtert de zoekresultaten op categorie, in een vorm die is afgestemd op touchscreens. Door horizontaal te vegen zie je meer resultaten. Veeg je verticaal dan krijg je meer zoekcategorieën te zien. Typ je bijvoorbeeld ‘disneyland’ in, dan krijg je suggesties voor pretparken, reizen, hotels en soortgelijke categorieën te zien.

Izik (dat je uitspreekt als ‘EYE-zik’) is gemaakt door start-up Blekko. Blekko bedacht dat je bij een computer vooral taakgericht aan het zoeken bent. Op een tablet is het zoeken meer een ontdekkingstocht, waardoor het passender is om veel plaatjes te tonen. Je zit met je iPad wat vaker onderuitgezakt op de bank, klaar om wat gedachteloos te bladeren. En omdat typen op een tablet wat lastiger gaat dan op een computer met toetsenbord, hebben de makers van Izik geprobeerd om alles zo touchvriendelijk te maken.

john-lennon-izikEen nieuw toegevoegde demo-modus laat je zien wat er met Izik allemaal mogelijk is. Izik is ook via je computer te gebruiken, maar is beter afgestemd op tablets. Wie gek is op celebrities zit met Izik ook goed, want Ashton Kutcher is investeerder in Blekko, de maker van de app.

Vanuit de app kun je gevonden resultaten meteen delen met anderen via Twitter en Facebook. Het geheim van Izik zit echter in de technologie die het gebruikt om categorieën te bepalen. Dit wordt de Dynamic Interference Graph genoemd. Het zorgt ervoor dat een bekend probleem met zoekmachines wordt opgeheven, namelijk dat gebruikers alleen maar naar de eerste twee of drie resultaten kijken. Bij Izik ben je geneigd om wat verder te bladeren en in verschillende categorieën te kijken. Wil je gewoon een snel antwoord op je vraag, dan kan dat ook. Bovenaan de zoekresultaten is een snel antwoordvak te vinden, waar bijvoorbeeld het gezochte begrip wordt gedefinieerd of wordt doorverwezen naar een Wikipedia-artikel.

Downloaden: Izik (gratis, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 januari 2013, 21:00
Categorie Naslagwerken
Onderwerp zoekmachine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.