ZIEN voor iPhone toont hoe slechtzienden tegen de wereld aan kijken

De app Zien toont hoe slechtzienden de wereld inkijken. De app is gemaakt door Stichting Bartiméus, die met de app vrienden en familieleden wil laten zien wat de patiënten zoal dien, om meer begrip te krijgen.

zien appHoe is het om staar, glaucoom of maculadegeneratie te hebben? Dat laat de nieuwe Zien App je ervaren. De app werd gelanceerd op de Slechtziendendag en is bedoeld om vrienden, familieleden en anderen te laten zien wat voor impact zo’n aandoening heeft. Vijf verschillende oogaandoeningen in verschillende stadia zijn binnen de app te zien. Zo hoopt de Stichting Bartiméus, die de app liet ontwikkelen, het begrip te verhogen. De app laat realtime zien via de camera hoe de wereld eruit ziet. Als je goed kan zien, is het lastig voor te stellen: neem bijvoorbeeld iemand, die op afstand iets kan lezen, maar dichtbij overal tegenaan loopt. Dankzij de app kun je dat simuleren.


De app werd dit weekend tijdens de slechtziendendag ‘Ziende(r)ogen in Deventer gelanceerd. Er werkten deskundigen van Bartiméus, Accessivility en oogartsen aan mee. De getoonde beelden zijn een benadering van de werkelijkheid, die vaak veel complexer is. Wat iemand ziet, hangt af van de leeftijd, het stadium van de oogaandoening en andere factoren. De app laat bijvoorbeeld niet 10%, 20% of 30% zicht zien, maar laat de ernst van de aandoening zien aan de hand van stadia.

Downloaden: Zien App (gratis)
Tipgever: Jan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.