WhatsApp-alternatief Gliph zet privacy op de eerste plaats

De iPhone-app Gliph is een geheimzinniger alternatief op apps zoals WhatsApp. Bij ieder contact kun je aangeven hoeveel persoonsinformatie je precies wil delen. De app is daarnaast ook in staat om alias-mailadressen te genereren.

Door je adresboek erbij te pakken kunnen apps zoals WhatsApp in één keer zien welke vrienden ook gebruik van een app maken. Dat is hartstikke handig, maar lang niet iedereen is even blij dat er zo vrij wordt omgegaan met dergelijke privé-gegevens. Sommige mensen willen liever niet gevonden worden binnen de app. Gliph biedt een alternatief, dat zich volledig richt op de privacy van de gebruiker. Je maakt een zeer moeilijk te achterhalen gebruikersnaam aan, waarna je per nieuwe connectie aangeeft hoeveel je precies aan de ander wil laten weten. De app laat je na een nieuwe update ook e-mailadressen maken die je kunt gebruiken om te registreren op websites, zodat ze jouw normale adres niet in handen krijgen.


Gliph screenshotWanneer je Gliph voor het eerst opstart moet je een account binnen de app registreren. In het eerste opzicht gaat dit als in iedere app: je vult je e-mail, gebruikersnaam en wachtwoord in, waarna je een bevestigingsmail krijgt toegestuurd. Gliph verschilt echter door de namen die je als gebruiker kunt kiezen. Hierbij kun je niet kiezen uit letters en cijfers, maar uit een verzameling van 20 symbolen. Dit zorgt ervoor dat andere Gliph-gebruikers je alleen kunnen vinden als bijvoorbeeld “potlood, hartje, ster”. Dit maakt het lastig voor mensen met wie je via de app contact legt om je persoonsinformatie te achterhalen door je te googelen. Je kunt binnen de app instellen hoe je heet en waar je vandaan komt, maar je moet per optie aangeven of je het met anderen wil delen. Wanneer je een nieuw contact in de app toevoegt moet je ook aangeven wat je precies aan deze persoon wil prijsgeven. Heb je iemand toegevoegd, dan kun je een bijnaam aan deze persoon geven om hem of haar niet met andere contacten te verwarren.

Notificaties in Gliph tonen enkel dat er een bericht in de app staat klaarstaat en geven geen preview van de inhoud. Hierdoor kan niet iedereen zomaar je inkomende berichten op het ontgrendelscherm of in het Berichtencentrum van de iPhone lezen. Ben je bang dat mensen ongevraagd de app binnenduiken, dan kun je hem vergrendelen met een 4-cijferige code.

Na installatie stuurt de app wel standaard e-mails om je op de hoogte te stellen van binnenkomende berichten, iets dat je uit kunt zetten via de instellingen. Op gli.ph kun je ook inloggen met je accountinformatie, zodat je berichten op een computer kunt bekijken.

Je kunt via Gliph een alternatief e-mailadres maken door op de knop linksboven in de app te tappen. Nadat je jouw e-mailadres hebt gevalideerd kun je één adres genereren. Wil je er meer, dan moet je vanuit de app vrienden uitnodigen om Gliph ook te downloaden. Je moet minstens vijf vrienden uitnodigen als je bijlagen wil ontvangen via de Gliph-mailadressen.

De e-mail die via Gliph’s alternatieve mailadressen wordt verzonden komt in je gewone mailbox terecht. Daardoor is de app niet handig wanneer je bijvoorbeeld nieuwsbrieven probeert te mijden. Het e-mailadres lijkt vooral nuttig wanneer je aan iemand of op een website je mailadres moet geven, maar liever niet je gegevens op deze manier deelt.

Downloaden: Gliph (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2012, 16:10
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp e-mail
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.