WegWijs voor iPhone: vernieuwde navigatie-app voor wandelaars

WegWijs! is een navigatie-app voor wandelaars, die je met augmented reality naar je bestemming leidt.

wegwijs-route-plannenWegWijs is een nieuwe navigatie-app voor wandelaars, gemaakt door de Nederlander Maik Verbaan. Maik heeft lang gewerkt aan deze app, die met augmented reality de weg wijst. Volgens de maker is het de enige app die op deze manier voetgangers laat navigeren. WegWijs (€1,79) laat je rondkijken via beelden van de iPhone-camera, waarbij een duidelijke gele lijn aangeeft in welke richting je moet lopen.

Het mooie daarvan is dat je de route in 3D ziet, zodat je niet meer hoeft te twijfelen of je bij de eerste of tweede straat rechts moet afslaan. In de app is rekening ermee gehouden dat je als voetganger heel andere eisen stelt aan navigatie. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker corrigeren als je fout loopt. Maar je hebt ook minder behoefte aan instructies. Terwijl je in de auto met een schuin oog toch de navigatie blijft bekijken, wil je tijdens het wandelen ook genieten van de omgeving. We probeerden het uit.

Bij mij in de buurt zie je veel toeristen, die met kaart in de hand door de straatjes lopen. De blik is omhoog gericht, om de mooie geveltjes te bekijken. Zou je die mensen met augmented reality op de smartphone willen zien rondlopen? Liever niet. Voor je het weet staren ze alleen nog maar naar het scherm en wordt de smartphone uit hun handen getrokken, door jongens op een langsrijdende scooter. Maar voor gewone wandelaar die gewoon snel van A naar B wil lopen kan smartphone-navigatie met augmented reality best handig zijn. Het is wel verstandig om op langere stukken je iPhone even in slaapstand te zetten, want het voortdurend navigeren én met de camera rondkijken slurpt natuurlijk batterij.

WegWijs is ontworpen met het idee dat je niet steeds naar de navigatie wilt kijken als je aan het wandelen bent. Maar als je wél kijkt, wil je in één oogopslag zien waar je naartoe moet. De app geeft een trilsignaal of audiosignaal als het tijd is om af te slaan. WegWijs maakt gebruik van kaartmateriaal van Google en er is een constante internetverbinding nodig (alweer een reden waarom dit niet handig is voor toeristen). Een iPhone 4 of nieuwer is voldoende, dus bijna iedereen kan het gebruiken.

wegwijs-1 wegwijs-2

WegWijs bevat nog een ander grapje: je kunt navigeren naar afbeeldingen uit je fotorol. Aanvankelijk veroorzaakte dat een “Huh, hoe kan dat?”-reactie, toen ik een foto uitkoos en de app zonder aarzelen vertelde dat het de Berenstraat in de Jordaan was. “Hoe doet ‘ie dat? Door te vergelijken met Google Streetview?” Totdat ik me realiseerde dat de app gewoon naar de gps-locatie van de foto kijkt en dan is de magie opeens weer weg. Je kunt dus ook foto’s pakken die binnenshuis zijn gemaakt. In de app kun je favoriete bestemmingen opslaan, zodat je er vaker naartoe kunt navigeren. Onderin beeld zie je de nog resterende afstand, de benodigde tijd en eventueel een route-instructie. Jammer is dat de interface niet meedraait als je de iPhone in liggende stand wilt gebruiken. De ontwikkelaar gaat er waarschijnlijk vanuit dat je de iPhone toch altijd in portretstand vasthoudt (wat eigenlijk ook wel logisch is).

wegwijs-4 wegwijs-3

Handig? Zeker. Bij voetgangersnavigatie moet ik altijd even staan en ronddraaien om te kijken in welke richting ik moet lopen. TomTom is een optie, maar de gesproken aanwijzingen zijn tijdens het op straat lopen zo gênant, waardoor je wel oordopjes moet dragen. Bij WegWijs hoeft dat niet: je houdt de iPhone even omhoog en ziet meteen de gele pijl. De pijl heeft wel eens een onverwacht knikje, maar wijst in ieder geval in de juiste richting.

Downloaden: Slimmer lopen – WegWijs! (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2014, 9:55
Categorie Reizen
Onderwerpen Navigatie, wandelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.