Weebly: gratis een blog maken en bijhouden vanaf de iPhone

Met de gratis iPhone-app Weebly kan je eenvoudig en snel een blog opzetten die binnen seconden op internet wordt geactiveerd. Je kan foto's voorzien van kleurenfilters en tekst bewerken met links en arcering in de app.

Weebly website maken op iPhone iPod touch headerWe hebben het wel eens eerder gezien: apps om in een handomdraai een website mee te maken. Met Posterous Spaces kan je er zoveel als je wilt het leven in roepen vanaf de iPhone-app, waarna je zelfs via e-mail nieuwe berichten kan uploaden. Een andere optie is Rollr, een in de kinderschoenen staand project dat vooral op de blogdienst Tumblr wil lijken. Weebly is op het internet al een tijdje een belangrijke speler in weblogland, met meer dan 11 miljoen aangemaakte blogs. Met de nieuwe iPhone-app is het makkelijker dan ooit om een nieuw blog op te zetten en bij te houden.

Slim trucje van Weebly: je hoeft in het begin nog helemaal geen account aan te maken in de app. Eerst mag je kiezen uit een van de handvol website-ontwerpen waarin je je blog wilt gieten. Zodra je een van de behoudende, simpele ontwerpen hebt gekozen, kan je meteen een eerste blog maken met een tekst en een foto. Pas als die eerste blog af is, krijg je een scherm voor je waarop je je naam, mailadres en een wachtwoord doorgeeft. Als je dan ook nog een website-url (voorbeeld.weebly.com) opgeeft, is je account aangemaakt en prijkt je eerste bericht meteen op het internet.

Er is goed nagedacht over het opstellen van een blog in Weebly. Je kan stukken tekst en foto’s toevoegen en vervolgens zelf de volgorde daarvan bepalen, door ze te slepen. Als je een tekst wil afwisselen met foto’s, is het dus de bedoeling dat je de stukken tekst apart schrijft, zodat je de foto’s er daarna tussen kan schuiven. Bij het schrijven van tekst, heb je meer opties dan in menig tekstverwerker op de iPhone. Schuif het toetsenbord naar beneden en je krijgt een overzicht van knoppen waarmee je tekst vetgedrukt, cursief en onderstreept kan maken. Je kan links toevoegen en een opsomming en een numerieke opsomming maken. Bij het uploaden van foto’s, kan je vijf (matige) kleurenfilters op je foto loslaten en kan je een onderschrift toevoegen.

Om een bericht achteraf te bewerken, moet je helaas toch op de website van Weebly zijn. Op dat punt laat de concurrentie ook al punten liggen en deze nieuwe app doet het helaas dus niet beter. Op Weebly’s website kan bewerken dus wel. Daar kan je ook instellen hoe de tijd wordt weergegeven op je blog en kan je pagina’s en elementen aan je blog toevoegen, zoals polls en YouTube-video’s.

In de app krijg je extra mogelijkheden als je betaalt voor de dienst. Je krijgt dan extra statistieken omtrent je websitebezoek te zien (standaard zie je het aantal bezoekers per dag) en kan dan ook video’s uploaden naar het blog. Los van die app-functies, kan je rekenen op een snel reagerende helpdesk, het verwijderen van de Weebly-verwijzing onderin het blog en het uploaden van documenten en audio. Goedkoop is dat pakket niet: je betaalt 21,99 euro per half jaar in de app en 37,99 euro voor een volledig jaar. Maar ook als je dat er niet voor over hebt, kan je genoeg met Weebly. Zo lees je de laatste blogreacties terug in de app en kan je daarop reageren of ze verwijderen. Ook kan je de blog-elementen beheren en kan je onbeperkt andere nieuwe sites aanmaken. Wij maakten dit voorbeeld.

Downloaden: Weebly (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2012, 14:07
Categorie Productiviteit
Onderwerpen posterous, website

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.