iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Waze 3.2: gratis navigatie-app nu volledig Nederlands

De gratis navigatie-app Waze is vanaf nu voorzien van een Nederlandstalige interface en een Nederlandse navigatiestem. Ook kan je met de navigatiesoftware voor de iPhone een tussenstop voor je route plannen.

Waze versie 3.1 gratis navigatie iPhone iPod touchDe gratis navigatie-applicatie Waze is voortaan uitgevoerd in het Nederlands. De update naar versie 3.2 introduceert onze moerstaal als een van de negen nieuwe talen waarin de toepassing is uitgevoerd. Behalve de interface is ook de Nederlandstalige navigatiestem uitgebreid. Die kon al Nederlands praten, maar Jaap-Erik heeft zich nu ook de straatnamen aangeleerd. Het is een van de vernieuwingen in de zojuist uitgebrachte update, waarin je vanaf nu ook een bestemming kan invoeren met een tussenstop tijdens de rit.

Waze gratis iPhone-navigatieDe tussenstop-functie kom je tegen als je bij het navigeren onder de knop ‘Meer’ kijkt. ‘Add a stop on the way’ luidt de omschrijving van de nieuwe functie en het is het enige niet-Nederlandse onderdeel in de applicatie. Dat duidt erop dat de functie na de vertaling is toegevoegd. Het kan er wel eens mee te maken hebben dat Waze Apple’s eigen gratis navigatie in iOS 6 in haar nek voelt hijgen, ook al is Waze datapartner van Apple voor de Maps in iOS 6. Zo is er immers een extra functie om voor Waze te kiezen.

Zodra je een tussenstop hebt gekozen, krijg je een pop-up in beeld met informatie over de af te leggen route. Je ziet in één overzicht de afstand tot je tussenstop en de eindbestemming en de bijbehorende verwachte aankomsttijden.

Waze Nederlandse iPhone-navigatie tussenstopDe achterliggende techniek van Waze is afkomstig van OpenStreetMap en ook die is bijgeschaafd voor versie 3.2. Zo moeten straathoeken in deze versie duidelijker af te lezen zijn op de kaart. Als laatste verbetering kan je nu alle aanwijzingen achter elkaar zien in een overzicht. Dat krijg je in beeld als je op de instructiebalk bovenin beeld drukt. De nu Nederlandse stem blijft ondertussen de volgende afslag verkondigen.

Vorige week kondigde Waze-voorman Di-Ann Eisonor aan dat de navigatie-app nieuwe functies zou implementeren om niet overbodig te worden met Apples eigen navigatie in iOS 6. Daar plukken voorlopig vooral de Amerikaanse gebruikers de vruchten van. In de Verenigde Staten zien gebruikers de benzineprijzen bij stations en helpt de app je te navigeren naar goedkope stations, in lichte mate wat Benzine-Jip en Tankservice in Nederland doen. Aan Nederland gaat die functie voorlopig voorbij. Desondanks vinden we Waze al enige tijd een van de 15 onmisbare apps voor je nieuwe iPhone.

Let op: je moet Jaap-Erik nog wel even installeren bij de instellingen.

Downloaden: Waze (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2012, 15:50
Categorie Navigatie
Onderwerpen gratis, Navigatie, nederlandse apps, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.